Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke automatische versnellingsbak?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 februari 2019

Ik sta op het punt een tweedehands diesel automaat te kopen. Ik twijfel tussen een BMW 116d (model 2015) met 8 traps automaat of een Kia Ceed (model 2015) met dubbele koppeling.

Moeten bij de Kia de koppelingsplaten nog verwisseld worden? Bij welke km stand is dit aan te raden? Klopt het dat de BMW 116d geen koppelingplaat heeft maar dat hier op oliedruk werkt? Welk systeem is het minst storingsgevoelig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het onderhoud aan de automatische transmissie van de twee genoemde auto's.
De Kia van de betreffende generatie is inderdaad uitgevoerd met de 7-traps automaat met dubbele koppeling. Een voorgeschreven vervangingstermijn voor de dubbele koppeling is er niet. De verwachting is ook dat deze gedurende een autoleven lang mee zal gaan en zijn er bij ons tot dusver ook geen klachten gemeld.

Bij de BMW past men ZF 8hp automaat toe met koppelomvormer en een door een ketting aangedreven oliepomp die de bak van oliedruk moet voorzien. Verder is er nog een planeetwielstelsels en allerlei elektronica, hydraulische componeneten en koppelingen. Alles bij elkaar wel complexer dan de Kia automaat. Bij dit type BMW automaat zijn er nog weleens bepaalde klachten en adviseert een specialist deze bak iedere 80.000 km te spoelen en te verversen met de voorgeschreven transmissie olie. Maar van nadrukkelijk storingsgevoelig is van beide bakken geen sprake.