Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer remvloeistof vervangen?

Vraag gesteld door R. Dokkerman op 6 februari 2019

Mijn auto Auris hybride 75-RLJ-1 uit 2011 is dealer onderhouden. 8 jaars (GB) net uitgevoerd en geen remvloeistof vervangen. Auto in 2017 gekocht en in dat jaar is alleen een afleveringsbeurt uitgevoerd en vorig jaar kleine beurt. Navraag bij dealer: na 2 jaar wordt originele remvloeistof vervangen voor de hogere DOT en dan wordt deze elke 4 jaar vervangen. Prima. Maar in 2017 is dus alleen afleveringsbeurt uitgevoerd. Nu geeft dealer aan dat bij deze afleveringsbeurt de remvloeistof vervangen zou zijn. En mocht ik twijfelen, dan kan ik langs komen om een meting te laten uitvoeren. Nu is mijn vraag: wat is de limiet waarde van resultaat meting wanneer vloeistof vervangen moet worden?
Of zegt u: remvloeistof moet vervangen worden sowieso?
Overigens: de dealer moet in hun onderhoudssysteem toch direct aan kunnen tonen wanneer laatste keer remvloeistof is vervangen of is dat een verkeerde aanname?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vaag over remvloeistof. Als de auto altijd bij een Toyota-dealer in onderhoud is geweest, dan is als het goed is tot in detail bekend welk onderhoud de auto heeft gehad.
De grenswaarde voor vervanging van remsloeistof is dat er maximaal 3% water in de vloeistof mag zitten. Bij DOT4 is dat een kookpunt van 155 graden Celsius, bij DOT5.1 ligt die waarde op 180 graden Celsius.