Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitstoot dieselauto’s.

Vraag gesteld door R. Hulsebos op 9 februari 2019

In de laatste kampioen staat een “verhaal” over dieselauto’s. Het is heel jammer, dat dhr. de Jong zijn feiten niet op een rijtje heeft.Ja de oudere diesels zijn zeer vervuilend, maar de nieuwste Euro6 diesels zijn vaak zelfs schoner dan benzinemotoren.

De ADAC heeft een aantal van de nieuwste diesels getest en deze blijken serieus schoon te zijn. Zelfs zo schoon, dat als je alle aspecten meeneemt deze moderne diesel wel eens schoner kan zijn als een kleine EV (een Tesla achtige is natuurlijk helemaal niet schoon; kijk b.v. naar de fijnstof, die van de banden afkomt als je steeds hard accelereert).

Een diesel met AdBlue, die heeft een minimale fijnstof uitstoot (ongeveer gelijk aan een moderne driecilinder turbo benzine motor) en de uitstoot van stikstofoxiden is bewezen lager, dan diezelfde driecilinder turbo benzinemotor (vergelijkende test tussen diesels en Ford driecilinders).

U heeft bij de ANWB genoeg kennis om de waarheid te kennen, waarom schrijft u die niet en maakt u een stemmingmakend stuk over de diesel? U kent de achtergrond van AdBlue toch wel? Het in de tuinbouw gebruikte Ureum, waarmee uitlaatgassen gereinigd worden en dan zonder meer de kas in worden geblazen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U reageert op het artikel over dieselauto's in Kampioen nr. 2 van 2019.
De nieuwste generatie diesels, de modellen die voldoen aan milieunorm Euro 6d temp, zijn aanzienlijk schoner dan voertuigen die in de tijd van Euro 5 op de markt zijn gekomen, laat staan de oudere dieselauto's. De diesels zonder uitlaatgasnabehandeling - modellen van pakweg vóór 2009 - hebben verhoudingsgewijs een groter aandeel in de concentraties stikstofoxide en fijnstof. Daarom worden deze auto’s nu als eerste geweerd in veel binnensteden van diverse Europese landen, met de intentie de luchtkwaliteit te verbeteren. Benzine-auto’s zijn ook schadelijk voor de volksgezondheid. Uiteindelijk heeft elektrische aandrijving - met accu of (waterstof) brandstofcel de toekomst.