Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht valt weg

Vraag gesteld door C. Bruls op 9 februari 2019

Ik heb een Audi A2 met een 1.4 TDI dieselmotor. Als ik op de snelweg harder ga rijden (b.v. 130 km/u) houdt de auto soms kort even in en daarna is de trekkracht plotseling uit de motor verdwenen. Het pittige karakter van de auto is dan geheel weg.
Als ik de auto van het contact zet en weer start, is het probleem weer verdwenen.Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het plotseling wegvallen van de trekkracht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat dat soms rond 130 km/h de trekkracht plotseling verdwijnt bij uw Audi A2 diesel.

Na contact aan en weer uit vindt er feitelijk een soort reset plaats. Het verschijnsel lijkt een turbo gerelateerd probleem. De turbo moet feitelijk voor extra trekkracht zorgen en wanneer deze uitvalt merk je wel een wezenlijk verschil.

Als mogelijke oorzaak kom ik de versteller van de turboschoepen tegen. De verstelinrichting kan vervuild zijn waardoor deze niet meer de stand van de turboschoepen kan regelen. Het motormanagement zal in zo'n geval kiezen voor een veilige modus en merkt u meteen mindere prestaties. Na de reset lijkt alles weer normaal.

Een andere oorzaak zou ook nog de turbodruksensor kunnen zijn die ik incidenteel ook als schuldige tegenkom. In ieder geval is een dealer bezoek noodzakelijk om mogelijk een storingsmelding te laten uitlezen en tot een definitieve diagnose te komen. De schoepenverstelling zou mogelijk schoongemaakt kunnen worden en de sensor vervangen. Maar het lijkt wel een turbo gerelateerd probleem