Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toerental schommelt tijdens rijden met ingetrapte koppeling

Vraag gesteld door Internetacties op 11 februari 2019

Vanaf 19-07-2017 zijn er problemen ontstaan met de motor van mijn nieuwe Qashqai 1,6 Tekna op benzine (mei 2017). 

Dit was een enorme brandlucht. (Heb ik in een eerdere vraag van 31-7-2016 ook gelezen) Is uiteindelijk opgelost door olie van de koppeling volledig te vervangen.Op 18-08-2017 heb ik voor het eerst de problemen met de toerenteller geconstateerd.

Het probleem is, dat het toerental vreemde waarden aanneemt, indien met de auto in een versnelling, tijdens de rit het gas wordt losgelaten en de koppeling wordt ingetrapt.
De verwachting is, dat het toerental dan terugvalt naar ca. 750 toeren.
Ik heb dit nooit anders meegemaakt in andere auto’s en ook navraag bij meerdere personen met langere rijervaring (ook in modernere auto’s) krijg ik een verontwaardigde blik bij het zien van mijn filmpjes betreffende het toerental.

Indien ik aan het rijden ben en dan het gaspedaal loslaat en de koppeling intrap treden er 4 verschillende waarden op die nogal van elkaar verschillen. De versnelling en de snelheid waarmee ik reed, had geen invloed op de waarden.De motor temperatuur was in alle gevallen hoog genoeg. Ik heb geen constateringen gedaan met een koude motor.

1.   Zeldzaam   Het toerental zakt naar 750 toeren. (Alleen op 28-5-2018 kunnen vastleggen)
2.   Af en toe   Het toerental zakt naar 1000 toeren.
3.   Meestal   Het toerental zakt naar 1250 toeren.
4.   Regelmatig   Het toerental zakt, maar schommelt dan tussen 1000 en 1800 toeren
Pas als ik tijdens de deze situatie de versnelling in zijn vrij zet, zakt het toerental naar 750 toeren.
Ook als ik de auto tot stilstand breng zonder iets anders te doen met de koppeling, gas of versnelling, zakt het toerental naar 750 toeren.Voor zover mij bekend, zijn er tot 2x toe één of twee censoren vervangen.

Nissan geeft aan, dat het hogere toerental normaal is en afhankelijk is van de snelheid en airco of verwarmingsinstellingen.Het schommelende toerental hebben ze na 18 maanden nog steeds geen oplossing voor

Mijn vraag is:
Klopt de bewering van dit hogere toerental en zijn jullie bekend met het schommelende toerental?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Nissan Qashqai varieert in toerental wanneer u in de gekozen versnelling gas los laat en vervolgens de koppeling intrapt.

Ik kom héél incidenteel een soortgelijke klacht tegen waarbij een software update wordt genoemd of het opnieuw inleren van het gasklephuis als mogelijke oplossing. Maar wellicht dat de dealer dit soort opties al heeft uitgevoerd.

Ik denk dat het belangrijk is éérst te weten of dit iets exemplarisch is of wat bij vergelijkbare uitvoeringen ook optreedt. In het laatste geval zal dit worden afgedaan als een producteigenschap en is daar misschien een emissie gerelateerde reden voor, met inderdaad ook de mogelijk ingeschakelde gebruikers die hierop van invloed kunnen zijn. Misschien dat u desnoods met uw dealer dat bij een andere Qashqai zou kunnen uitproberen. Wanneer dat daarbij niet optreedt is er feitelijk sprake van een gebrek en zou u misschien na 18 maanden wat nadrukkelijker bij uw dealer moeten aandringen op herstel.