Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te volgen rijbaan bij verschillende snelheid per rijbaan

Vraag gesteld door A. van Leijden op 9 februari 2019

Als ik 's nachts rij gebeurd het wel eens dat ik op de snelweg op de rechter strook 80km/u mag rijden en op de linker 100km/u.
In principe wil ik zo snel mogelijk naar huis. Maar ik moet ook rechts aanhouden. Mag ik op de linkerbaan 100km/u rijden terwijl er op de rechter strook geen verkeer is?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U komt wel eens een snelweg tegen waarbij twee verschillende maximale toegestane snelheden gelden. Zo mag u op de rechter rijbaan maximaal 80km/u en op de linker rijbaan maximaal 100km/u. Omdat u snel thuis wilt zijn vraagt u zich af of u de keus hebt om de linker rijbaan te nemen in plaats van de rechter.

Wel een begrijpelijk dilemma. Het gaat hier om een gewone weg waaraan/waarlangs gewerkt wordt.  De snelheid wordt gereduceerd ten behoeve van de wegwerkers die hier bezig zijn. Vroeger was het een gewoonte dat voor de hele weg (voor alle rijstroken) de snelheid werd teruggebracht tot 70 km/u. Nu alleen voor de strook waar de veiligheid een rol speelt (alleen rechter rijstrook).

De verkeersregel zegt dat u rechts moet houden. Er is geen verkeersregel die zegt dat u de hoogste snelheid mag aanhouden. Dat betekent dat u hier rechts moet houden. Helaas.  

Meer informatie over snelheid in het verkeer vindt u op onze website.