Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remblokken plakken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2019

April 2018 een nieuwe Opel Crossland x gekocht. Nu blijkt dat regelmatig, nadat de auto een tijdje geparkeerd heeft gestaan met de handrem aangetrokken, bij het wegrijden de auto even vast blijft staan. Er volgt dan een kleine tik, alsof de remblokken loskomen. Uiteraard hiervoor de auto naar de garage gebracht en na onderzoek geeft men aan dat de rembokken (na gebruik handrem) even blijven plakken. Door de medewerker van de garage werd aangegeven dat dit geen kwaad kan en in de constructie zit. Vastzitten gebeurt ook als er geen sprake is van vorst, dus ook met hogere nachtelijke temperaturen. Vraag is dan ook of dit daadwerkelijk geen kwaad kan en of dit moet worden geaccepteerd m.b.t. een nieuwe auto?
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij het wegrijden met uw Opel Crossland X van april 2018 hoort u een kleine tik als deze een tijdje heeft stilgestaan met de handrem er op.

Remschijven zijn zeer gevoelig voor roest. Zeker als er veel pekel gestrooid wordt zal er na 1 nacht al een laagje vliegroest op de remschijven zitten. Als de handrem aangetrokken is zal er tussen het remblok en de remschijf ook een laagje roest ontstaan waardoor het remblok aan de remschijft geplakt lijkt.


Bij het wegrijden trek je dan het laagje roest los wat de tik veroorzaakt.

Dit is inderdaad een producteigenschap van remmen en komt ook veelvuldig bij andere merken voor. Dit is niet schadelijk voor remblok of remschijf.

Het kan dus werkelijk geen kwaad en is een eigenschap van de constructie.