Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

O-Riem?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 februari 2019

De auto staat voor een beurt bij de dealer en ze zeggen dat de O riem van onze Ford Focus Grand C Max ecoboost stuk is . Ik lees overal dat de O riem eigenlijk nooit stuk hoort te gaan. Maar de dealer zegt dat dit ons ca. 1100 euro gaat kosten.

Hebben jullie advies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw dealer geeft aan dat er sprake is van een defecte O-riem bij uw Ford Focus Grand C-max.

Vermoedelijk betreft het de O-ring en niet de riem. Dit is bij een bepaalde generatie Fords een veelvoorkomend probleem met koelwaterlekkage als gevolg. Oververhitting van de motor kan uiteindlijk zelfs een grote motorschade opleveren.

Ik weet geen bouwjaar van uw Ford maar gezien de vele klachten omtrent dit gebrek moet u echt aansturen op een kosteloos herstel. Hieronder het advies van mijn juridische collega, gerelateerd aan de rechten die u heeft als consument wanneer jet product niet voldoet aan de verwachting.
 

Wettelijke garantie
Een O-ring dient normaliter een autoleven lang mee te gaan. Nu blijkt dat de O-ring ondeugdelijk is, kunt u zich (als consument) een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Kosten reparatie
Beroep op conformiteit dient u te richten aan de dealer (verkoper). Deze dient op zijn beurt de O-ring te vervangen. De kosten van de reparatie komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Indien u de factuur zonder protest betaald heeft, heeft u er zodoende blijk van gegeven akkoord te zijn met de afhandeling door de dealer.

Geschillen
Komt u er niet uit met de dealer;

  • Leg de zaak voor aan uw rechtsbijstandverzekering
  • Leg het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen

Meer informatie over klachten na aankoop