Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Condens in Xenon koplampen VW Golf 2015

Vraag gesteld door R. Ramasre op 14 februari 2019

Ik heb een golf van 2015 gekocht met xenon verlichting. Nu heb ik altijd met vochtig weer dat de in koplampen condens in komt. De koplampen zijn niet in zijn geheel beslagen, maar meestal komt er aan de onderkant condens. Ik heb geen glazen koplampen, maar kunststof koplampen.

Nu zegt de VW dealer, waar ik de golf gekocht heb, dat hier gaat om een constructie gebonden probrobleem. Koplampen zijn niet geheel afgesloten( om warmte kwijt te kunnen) en hierdoor ontstaat er vaker tijdelijke condensvorming. Alleen is het bij mij niet tijdelijk, maar als het vochtig is, de hele tijd.

Nu is mijn vraag of dit normaal is, de auto wel door een APK keuring komt en dat ik in de toekomst geen elektronisch problemen krijg.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt condensvorming te hebben in de koplampunits van uw Volkswagen Golf.

Dit is een normaal verschijnsel. Wanneer je de auto parkeert vooral in een vochtige omgeving met een hoge luchtvochtigheid, zal er aan de binnenkant van het glas een lichte condensvorming ontstaan. Uiteindelijk heeft de koplamp een open verbinding en moet ook kunnen ''ademen''. Met de verlichting aan zal het verschijnsel weer snel wegtrekken.

Over het algemeen treft deze aanslag alleen het glas gedeelte omdat juist daar het temperatuurverschil het grootst is. De reflector zal daardoor ook geen schade oplopen.