Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autonis ruitenwisserbediening aangestuurd door computer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2019

Mijn Nissan Micra bouwjaar 2003/type k12,vertoont probleem met ruitenwisser voorruit.deze gaan soms vanzelf aan, en na aantal minuten vanzelf uit. Volgens personeel van garage waar auto nu staat wordt de ruitenwisser via computer aangestuurd. Klopt dit? Zij laten nu de 2 computers nazien bij een bedrijf op storing; is dit een juiste beslissing? Het vreemde is dat als de ruitenwissers vanzelf aangaan, zij stoppen als ik richting aangeef met richtingaanwijzer op het stuur, zodra ik de wisser weer uit zet gaan de wissers weer aan. Zou dit inderdaad aan computers liggen die in dit autotje zitten?,

Graag uw antwoord, aangezien dit prijzig gaat worden en ik zekerheid wil omtrent deze diagnose van hun. Stel u antwoord zeer op prijs, graag zsm.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Nissan Micra heeft ruitenwissers die spontaan aan en ook weer uit gaan.

Vermoedelijk wijst de garage richting de BCM en BCU die bij deze generatie Micra voor soortgelijke storingen kunnen zorgen. Er is inderdaad een gespecialiseerd bedrijf die deze componenten kan testen en eventueel reviseren. De beoogde kosten zijn dus nog met een flinke slag om de arm omdat de feitelijke diagnose pas ná het testen van de twee computers pas opgemaakt kan worden. Maar de garage zit wat betreft het verschijnsel en de beoogde ingreep wat mij betreft op het juiste spoor. Dit is immers een vaker voorkomend verschijnsel waarbij de genoemde onderdelen vaak als boosdoener worden aangewezen.