Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Audi A3 Sportback model 2013-2016

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 februari 2019

Ik orienteer mij op de aanschaf van een tweedehands audi A3 sportback. Ik rij ongeveer 40.000 km per jaar. Toch orienteer ik mij ook de benzinemodellen vanwege de lagere uitstoot. Mijn vraag is op welke dingen ik moet letten? Het gaat me met name om technische mankementen die bekend zijn bij de diverse motor-uitvoeringen. Hoe is de betrouwbaarheid van de diesels t.o.v. de tfsi-motoren? En last but nog least: de S-tronic automaat, is dat een aanrader of niet? Hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden.

 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf ven een gebruikte Audi A3 Sportback en vraagt waar u op moet letten. Tevens vraagt u hoe de betrouwbaarheid van de diesels is t.o.v. de benzine motoren en of de S-Tronic versnellingsbak een aanrader is.

Zowel van de diesel als de benzine uitvoeringen kunnen we wel zeggen dat beide betrouwbaar zijn ook al komen er wel problemen voor.
Bij de dieselmotoren komen we hoofdzakelijk problemen met de EGR en het roetfilter tegen, vooral bij auto's die korte stukjes rijden en veel in lage toerentallen.

Bij de benzine T(F)SI motoren zien we problemen met olieverbruik, vervuiling en distributiekettingen. Vanaf bouwjaar 2013 lijken deze problemen opgelost.

Ook de 1e generatie S-Tronic (DSG) versnellingsbakken hebben problemen gekend maar de oorzaak hiervan is gevonden in juni 2012 en bleek verkeerde olie te zijn. S-Tronic versnellingsbakken van na half 2012 kennen deze problemen dus niet.

Vanaf productiejaar 2013 lijken de problemen dus opgelost. Auto's van voor 2013 zullen inmiddels gemodificeerd zijn maar oplettendheid is daar wel vereist.