Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij knipperend moterlampje?

Vraag gesteld door I. Hoskens op 5 februari 2019

Ik rij al een tijdje met een oranje moterlampje. Hij gaat vaker branden maar dat is omdat de olie dan op is. Want hij gebruikt veel olie. Laatst heb ik er te veel olie in gedaan dus reed hij heel slecht. Maar nu heeft hij die weer opgestookt en rijd hij weer goed. Maar net toen ik dacht dat alles weg was. Begon me moterlampje te knipperen terwijl er genoeg olie in zit. Maar ik merk niks aan de auto. Wat moet ik doen?
Ik breng hem niet graag naar de garage omdat ik het meesten zelf doe of met een vriend van mij die bij de garage werkt.
Het is een Daihatsu Sirion

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er is regelmatig een oranje motorlampje bij uw Daihatsu Sirion.

Dit lampje geeft feitelijk aan dat er een storing is en zou dit uitgelezen moeten worden om vast te stellen in welke hoek dit gezocht moet worden. Dan bent u toch écht op een garage aangewezen. Een mogelijke oorzaak is speculeren maar ik maak uit uw verhaal op dat het olieverbruik erg hoog is. Het te veel aan olie heeft waarschijnlijk ook geen goed gedaan maar ik vermoed dat het een motor betreft in een vergevorderd stadium van slijtage. In ieder geval is daar sprake van wanneer het olieverbruik méér is dan 1 liter op 1000 km.

Misschien dat het hoge verbruik bijkomende storingen oplevert aan bijvoorbeeld katalysator, lamdasonde of gasklephuis. Maar zoals gezegd zal het brandende lampje eerst gerelateerd moeten worden aan een storingscode waar een professionele garage dan toch onvermijdelijk is.