Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer volgt terugbetaling dubbel betaalde verkeersboete België?

Vraag gesteld door A. van Vegchel op 4 februari 2019

Ik heb op 20-4- 2018 een minnelijke schikking ontvangen voor een snelheidsovertreding in België.

Op 07-05-2018 heb ik € 168,00 betaald maar schijnbaar niet op de juiste wijze. Op 08-05-2018 krijg ik te horen dat ze een bedrag ontvangen hebben op rekeningnr. van verkeersboeten BE34-6792-0036-2590 maar dit niet kunnen linken aan een boete en binnen 10 dagen weer terug zullen storten.

Op 28-05-2018 heb ik nogmaals het bedrag betaald om aan mijn verplichtingen te voldoen. Na diverse telefoontje wordt mij telkens aangegeven dat ik geduld moet hebben en dat ik het teveel betaalde bedrag zeker terug zal ontvangen. Op 12 november 2018 heb ik een brief geschreven naar de Federale Overheidsdienst Justitie, ook hier tot heden geen enkele reactie.

Hebben jullie dit soort ervaringen met de Belgische Justitie en wat zou ik nog kunnen doen om alsnog mijn teveel betaalde € 168,00 terug te krijgen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in april 2018 een boete uit België ontvangen, welke u in mei 2018 heeft voldaan. Daags erna ontving u vanuit België het bericht, dat ze uw betaling niet konden linken aan een openstaande boete. Vervolgens heeft u de boete nogmaals voldaan met nu de juiste omschrijving. Ondanks diverse toezeggingen heeft u tot op heden het eerste bedrag nog altijd niet mogen terug ontvangen. U vraagt zich af hoe nu verder te handelen.

Volgens Touring (onze zusterclub in België is het een bekend probleem. Zie onderstaand bericht:
Het betreft een gekend probleem. Nog 50.000 anderen wachten op de terugbetaling van een verkeerd betaalde verkeersboete. Alle bedragen boven €500 zijn reeds terugbetaald. Op dit moment volgen de lagere bedragen. Maakt u zich niet ongerust, u krijgt uw geld wel terug, maar het kan maanden duren. Zie ook dit nieuwsbericht.
 
Ter herinnering, de enige juiste website om Belgische verkeerboetes te betalen is https://www.verkeersboetes.be/

 
Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.