Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voordelen blauwe diesel

Vraag gesteld door Feicosmeding op 6 februari 2019

In de Kampioen nr 2 van dit jaar gaat Erik Jan de Jong in op de nadelen van diesel. Sinds enkele maanden tank ik blauwe diesel voor mijn oude volvo V70 met 370.000 km op de teller. Rijd ik nu  energie vriendelijk? En zo ja, kun je daar ook aandacht aan besteden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over blauwe diesel oftewel HVO (hydrotreated vegetable oil).
 
Of uw Volvo geschikt is voor blauwe diesel, ligt aan het soort blauwe diesel dat u tankt. Volvo geeft op dat de brandstof die getankt wordt moet voldoen aan de EN 590 norm. Dat is het geval bij blauwe diesel B20 t/m B50: fossiele diesel die is gemengd met 20 t/m 50% HVO.

B100 is pure HVO en voldoet aan de EN 15940 norm, maar niet aan de EN 590 norm. Uw Volvo is officieel niet vrijgegeven voor pure HVO. 

Dan uw eigenlijke vraag: is het schoner? Als het gaat om het broeikasgas CO2 wel, omdat er bij de groei van de plant is er CO2 aan de atmosfeer onttrokken. De uiteindelijke CO2 uitstoot is met blauwe diesel dus lager. Hoe de samenstelling van het uitlaatgas verder is, zal onderzocht moeten worden. Ik heb het dan vooral over roetdeeltjes en NOx. Daarover zijn ons nog geen cijfers bekend.