Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te veel olie bijgevuld en raar geluid

Vraag gesteld door Thonig op 6 februari 2019

Twee dagen geleden heb ik mijn motorolie bijgevuld  op advies van iemand van de anwb.
Dat heb ik gedaan nu maakt mijn auto een tikkend ratelend geluid en mijn olie lampje brand. Daarvoor branden er geen lampje de olie peil nog niet gecheckt omdat ie warm is en ik net van werk kom. Weet u waar het aan kan liggen of wat ik het best kan doen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Wegenwacht heeft kennelijk bij uw auto een te laag oliepeil geconstateerd. U heeft op zijn advies olie bijgevuld. Nu hoort u onheilspellende geluiden én het waarschuwingslampje brandt. Als dat lampje rood is en het symbool van een oliekannetje heeft, duidt dat op een te lage oliedruk. Alle seinen komen dan op rood en ik adviseer om de motor niet meer te starten. Er kan motorschade ontstaan, mocht dat nog niet het geval zijn. U kunt op elk moment olie peilen, de meting komt bij warme of koude motor iets anders uit, maar u kunt in beide gevallen zien of er voldoende olie in zit.

Wat er technisch aan de hand is kan ik vanaf hier niet zeggen. Er kan sprake zijn van een kapotte oliepomp, lekkage waardoor het peil weer te laag is. Teveel olie kan ook motorschade veroorzaken. Ik zou de Wegenwacht inschakelen.