Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur niet helemaal terug naar 0 punt

Vraag gesteld door T.S. Schouten op 4 februari 2019

Ik heb recent een nieuwe 2e hands auto gekocht (Volvo XC60) en merk dat hij anders stuurt dan mijn vorige auto. Hij gaat namelijk na het nemen van een bocht niet helemaal terug naar het 0 punt (gaat om de laatste paar centimeters). Ik moet dit dus altijd weer corrigeren. Als ik met de auto recht vooruit rij, dan blijft hij wel netjes recht rijden. Weet u of dit hoort? De auto heeft gloednieuwe winterbanden eronder liggen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Volvo XC60 stuurt anders dan uw vorige auto, met name naar de middenstand wanneer u uit een bocht komt.

Er zijn meerdere moderne auto's die rond de middenstand nogal ''plakkerig'' sturen en niet vanzelf in de rechtuitstand komen na het nemen van een bocht. Dat is een vaker voorkomende eigenschap van de moderne bekrachtiging met een elektrische pomp.

Ik weet niet van welke generatie uw huidige XC60 is en wat uw vorige auto was. Maar er kan inderdaad sprake zijn van een ander bekrachtigingskarakter en zou een vergelijkbare XC60 moeten uitwijzen of dit een eigenschap is of tóch een gebrek. Dat laatste sluit ik ook niet per definitie uit omdat het spoelen van het stuurhuis en vervolgens frisse olie ook nog weleens als oplossing wordt aangedragen bij Volvo in z'n algemeenheid. Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat dit verschijnsel er niet in hoort bij deze generatie XC60. Ik kom daar in rijtests geen op- of aanmerkingen over tegen. Dus misschien is het spoelen en het verversen van de bekrachtigingsolie toch de moeite waard om eens uit te proberen.