Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie niveau te hoog na grote beurt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 februari 2019

Mijn vraag gaat over een te hoog olie niveau na een grote beurt bij een merk dealer. Bij het ophalen van een net aangekochte auto heb ik samen met de verkoper het olie niveau gecheckt. Ik zag dat het niveau te hoog was; ongeveer het verschil tussen max en min, maar dat dan boven het max niveau. De verkoper gaf aan dat het niveau zou zakken tijdens het rijden omdat het filter zich nog zou vullen etc. Omdat ik direct op vakantie ging met de auto heb ik na de eerste rit van 500 kilometer, na een rustpauze van 30 minuten, het niveau weer bekeken.

Het niveau was nog ongeveer hetzelfde, dus ruim boven de max. Ik begrijp dat het niet goed is en dat door bijvoorbeeld een te hoge druk schade kan ontstaan.

Mijn vraag en bijkomende angst, hoe schadelijk is dit voor de motor en gaat dit (in de toekomst) de oorzaak zijn van gevolg schade? Het gaat om een Hyundai en ik ben net terug van vakantie, maar wil eerst informatie verzamelen voordat ik contact opneem met de dealer.
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij aflevering van uw nieuwe (gebruikte) auto bleek de motorolie ver boven peil. De verkoper stelde u gerust en gaf aan dat tijdens het rijden het peil wel zou dalen omdat het oliefilter zich nog zou vullen.

Als de motor na het verversen van de olie en het filter gedraaid heeft en het oliedruklampje is gedoofd is het gehele systeem gevuld met olie dus ook het filter. Dit blijkt ook wel want na 500 km rijden was het oliepeil nog steeds te hoog. Er is dus duidelijk te veel olie gevuld.

Een te hoog olieniveau is niet goed en kan wel degelijk schade veroorzaken. Bij een veel te hoog niveau kan de carterdruk zodanig oplopen dat er lekkage ontstaat bij de oliekeerringen. Ook kan er olie via de carterontluchting in de inlaat komen en zelfs via de cilinderwand in de verbrandingsruimte. Hierdoor kan olieverbruik ontstaan en daardoor mogelijk schade aan de katalysator.

Als het oliepeil op dit moment nog hoog is zal uw garage zeker de olie moeten aftappen tot het maximum niveau is bereikt. In dat geval zal er geen lekkage of hoog olieverbruik zijn en is de kans op gevolgschade klein.