Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lage kilometerstand bij oudere auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 januari 2019

Ik ben op zoek naar een nieuwe auto. Hierbij heb ik een Nissan Note met benzine motor uit 2009 gezien met slechts 22.000 km op de teller.  Ik heb gehoord dat dat niet goed is voor een auto. Klopt dat? Of is dat inmiddels achterhaald?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een oudere auto met weinig kilometers. Of dat een goede koop is kan ik alleen op basis van de kilometerstand en het bouwjaar niet zeggen. We weten niet hoe, waar en wanneer de auto heeft gereden. Het kunnen 22.000 stadskilometers zijn, maar evengoed is de auto enkel gebruikt als er langere afstanden moesten worden overbrugd. Belangrijk is om te weten of de auto regelmatig is onderhouden.

Tijdens de opwarmfase slijt een motor naar verhouding meer dan op bedrijfstemperatuur, dat is een gegeven. Of dat theoretische nadeel in deze praktijk ook bezwaarlijk is (verbruikt de motor olie, hoe is de compressie, hoe zijn de prestaties) is de vraag. Het is geen reden om deze auto daarom te mijden of hierom verder te zoeken naar een exemplaar met meer kilometers.