Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Interne motorreiniging

Vraag gesteld door R. van Hoof op 30 januari 2019

Sinds kort bezit ik een Peugeot 207 CC uit 2007.

In deze auto zit een 1.6 Vti motor. Er is echter geen onderhoudshistorie aanwezig en dus weet ik niet hoe de auto er aan toe is. De auto rijdt prima en ik ervaar geen vreemde dingen, echter vroeg ik me af of het reinigen van deze motor zin heeft. Ik heb wel eens gelezen dat zeker wanneer er geen historie bekend is het geen slecht idee is om het torretje te laten reinigen.

Wat denken jullie daar over en waar adviseren jullie mij dit eventueel te laten doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het zinvol is de 1.6 VTI motor van uw Peugeot 207 CC inwendig te laten reinigen.

Dit motortype is inderdaad erg gevoelig voor inwendige motorvervuiling met tal van vervelende bijkomende symptomen. Slechte oliekwaliteit, korte ritjes en uitgesteld onderhoud kan tal van problemen opleveren zoals hoog olieverbruik, maar ook klepbediening en timing met vaak ook tal van foutcodes. De distributieketting is ook altijd al een aandachtspunt geweest. 

U meldt dat een onderhoudshistorie niet bekend is. Dat zou wat mij betreft juist bij dit motortype bij aanschaf een belangrijk aandachtspunt moeten zijn. Maar de voortekenen zijn goed. U heeft géén klachten. Desondanks vind ik een motorflush zeker geen slecht idee. De 207 is inmiddels zo'n 12 jaar oud en kan ik me voorstellen dat de aanschaf gedaan is met de bedoeling daar nog de nodige jaren plezier van te hebben. Dan is een inwendige schoonmaakbeurt en de komende jaren het voorgeschreven onderhoud, denk ik, de beste investering om de auto zo goed te laten rijden zoals u nu ook ervaart.

De Peugeot dealers hebben zeker ervaring met motorflush, maar er zijn ook veel specialisten die dit ook aanbieden. Zie o.a. deze specialist.