Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel sneeuwkettingen heb ik nodig?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 januari 2019

Ik heb sneeuwkettingen nodig. Nu dacht ik dat ik vier sneeuwkettingen nodig had. Want mijn auto heeft vier wielen.  Maar nu lees ik en zie ik filmpjes waarin wordt gesproken over sneeuwkettingen te bevestigen over de aangedreven wielen.

Ik ben hierin een volledige leek. Dus mijn vraag: hoeveel sneeuwkettingen heb ik nodig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft.

Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen. Uiteraard waar deze geplaatst moeten worden maar soms ook dat deze i.c.m. met een bepaalde bandenmaat juist niet gemonteerd mogen worden vanwege te weinig ruimte in de wielkasten. Raadpleeg dus ook altijd de handleiding van de auto wat betreft het onderwerp ''sneeuwkettingen''.

 

Reacties

 

A. Dedert

Auteur - 18 december 2022

Hoe zit dit bij wagens die 4x4. Is het hier wel nodig om voor alle wielen dan sneeuwkettingen te kopen? Is er daarnaast ook een manier om geen sneeuwkettingen nodig te hebben door een andere route bv te rijden?

Pieter

ANWB Expert - 19 december 2022

Ook bij een vierwielaangedreven auto zijn twee sneeuwkettingen voldoende. De handleiding van de auto geeft aan waar te monteren; op de voor- óf achteras. De regels omtrent het gebruik van sneeuwkettingen is per land verschillend. Maar daar waar een verplichting geldt, wordt dat in de regel altijd aangegeven middels een bord langs de weg. Misschien dat je bij een andere te nemen route je een dergelijk bord niet of minder snel gaat tegenkomen. Maar dat valt wellicht van tevoren niet altijd goed in te schatten. Zie aanvullend onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland voor de verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen in het betreffende land.