Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie brommobiel verkoper geeft geen antwoord

Vraag gesteld door Martinkim op 1 februari 2019

Hallo,

We hebben een brommobiel gekocht op 22-12-18 en werdt op 2-1-19 afgeleverd.op 3-1-19 wou me vrouw ermee weg maar de moter slaat steeds af dus rijden is onmogelijk en gevaarlijk. Na 5 keer gebeld te hebben en steeds met smoesjes werden afgescheept eindelijk de verkoper aan de lijn na een kort gesprek gooide deze de hoorn erop. Daarna 2 emails gestuurd waar 1 antwoord op kwam waar ik me niet in kon vinden. Daarna belde de eigenaar van de garage op en zou bemiddelen wat eerst goed leek te gaan we konden hem omruilen hij stuurde foto/s en we gingen accoord maar hij draaide het terug. Tevens is er gelogen over het bouwjaar de advertentie gaf 2005 aan en de verkoper zei dit ook maar het blijkt dat hij van 2000 is aangezien brommobielen pas in 2005 een kenteken moesten hebben daarvoor alleen een verzekeringsplaatje.

We hebben een aangetekende brief geschreven dat we een beroep doen op dwaling deze hebben ze geweigerd dus ook niet gelezen.
deze heb ik 30-1-19 verstuurd en 1-2-19 hebben ze deze geweigerd en komt retour naar ons. Ze hebben de brommobiel opgehaald op 1-2-19 om hem na te kijken.

Ik heb ook aan de telefoon gezegd dat ik me aankoopprijs terug wil á 4000 euro en kreeg hier geen antwoord op. Er zit garantie op de moter maar mijn vrouw wil hem niet meer, ze vertrouwd de brommobiel niet. We zijn nu al 3weken bezig om het geregeld te krijgen maar elke keer een smoes en op email wordt niet geregeert slechts 1 maal . De aangetekende brief komt retour.

Wat zijn mijn mogelijkheden om de koop ongedaan te maken? Ze zijn geen lid van de Bovag denk ik. 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een brommobiel gekocht. Nu blijkt de brommobiel niet uit 2005 te zijn, maar uit 2000. Ook slaat de motor steeds af. U zou de koop ongedaan willen maken, maar de verkoper werkt niet mee.

Als u een brommobiel koopt moet de informatie die u krijgt van de verkoper wel kloppen. Is bij de koop aangegeven dat de brommobiel uit 2005 was, dan mag u daar ook van uitgaan. U moet dit wel kunnen aantonen. Dat kan bijvoorbeeld als het bouwjaar op de koopovereenkomst staat. Bent u op grond van de informatie van de verkoper uitgegaan van bouwjaar 2005 en blijkt het bouwjaar nu 2000 te zijn, dan kunt u een beroep op dwaling doen.

Los van het bouwjaar geeft u aan dat de brommobiel niet goed rijdt omdat de motor afslaat. U geeft aan dat er garantie bij de koop is afgesloten. Dit gebrek zal dan ook onder garantie moeten worden opgelost.

U kunt dus al met al een beroep doen op dwaling als u kunt aantonen dat u de brommobiel heeft gekocht als een brommobiel uit 2005. Ook kunt u een beroep doen op de garantie om het afslaan van de motor te laten verhelpen. Het feit dat de verkoper de aangetekende brief niet aanneemt maakt niet dat u geen stappen kunt ondernemen. U kunt de betreffende brief tevens per gewone post verzenden of per mail. Het gaat er om dat u kunt aantonen dat u de verkoper de kans heeft gegeven om te lezen wat u in de brief heeft aangegeven. Bewaart u dus wel het bewijs van aangetekend verzenden.

Komt u er met de verkoper niet uit, dan is de rechter de volgende stap. Wellicht heeft u een rechtsbijstandsverzekering die u hiervoor kunt inschakelen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan op onze website.