Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

File die "staat"

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 januari 2019

Waarom "staat" er 2300 km file, terwijl het gros hiervan rijdt (hoewel langzaam)?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over hoe de ANWB 2200 kilometer file meet. Ik heb deze vraag voorgelegd aan onze afdeling verkeersinformatie en kreeg de volgende reactie.

Vooropgesteld dat de ANWB niet blij is met records maar weggebruikers zo goed mogelijk wil informeren. Dankzij de samenwerking met Tom Tom zijn wij daartoe in staat. Sinds 2015 is er met deze organisatie een samenwerking en detecteert vertraging op basis van zogenaamde floating car data. De reden om te kiezen voor het gebruik van deze vorm van verkeersdata was het grote aantal klachten van weggebruikers over de kwaliteit van de verkeersinformatie.

Informatie over het deel niet gesignaleerde snelwegen alsmede het onderliggend wegennet ontbrak, waarover wij nu wel beschikken. In uw reactie geeft u aan dat vorige week tijdens de sneeuw al het verkeer niet in de file stond maar langzaam reed. Op basis van onze metingen reed het verkeer in de sneeuwgebieden op snelwegen gemiddeld 30 kilometer en op het onderliggend wegennet 10 tot 15 kilometer per uur.  

Als het gaat over de definitie van een file hanteert Rijkswaterstaat het volgende. File is een verzamelbegrip van drie soorten stagnerend verkeer:

  • langzaam rijdend verkeer: verkeer dat over ten minste 2 kilometer nergens harder rijdt dan 50 km/u, maar doorgaans wel sneller dan 25 km/u;
  • stilstaand verkeer: verkeer dat over ten minste 2 kilometer vrijwel overal langzamer dan 25 km/u rijdt;
  • langzaam rijdend tot stilstaand verkeer: langzaam rijdend verkeer veelal over een wat langer traject met hierin "groepen" stilstaand verkeer.

Floating cardata geeft vooral inzicht in het reistijdverlies voor de weggebruiker, hetgeen zij vooral wenst te weten. Daarbij hoort ook informatie over de lengte en locatie van de file zodat achteropkomend verkeer eventueel gebruik kan maken van een afrit naar een alternatieve route.