Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat Peugeot Expert

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 februari 2019

Mijn Peugeot Expert 180pk automaat (nieuw april 2018) schakelt sinds de eerste kilometers vreemd op: van 1 naar 2 blijft de naald eerst op een hoog toerental hangen om vervolgens in 2 stapjes terug te vallen naar een lager toerental en gebruikelijk op te gaan lopen. Dan geeft hij ook pas de 2 digitaal aan. De overige versnellingen schakelen normaal op en terug; op het schakelmoment valt de naald van de toerenteller direct terug en pakt de motor mooi op. Voor de volledigheid, ik rij nooit met zware lading. Ook wanneer ik vlotter wegtrek blijft de naald in een hoog toerental in de 2 hangen en lijkt het probleem nog langer te duren. Volgens mij heeft de auto voldoende koppel om prima door te schakelen naar de volgende versnelling zonder een soort tussenstap uit te voeren. De dealer kent het probleem niet, heeft een automaat 0-update gedaan (fabrieksinstellingen) maar vanaf de eerste meter is het weer terug. Inmiddels 18000 km mee gereden dus van inleren is ook geen sprake. Tot slot, het maximale vermogen gebruik ik zelden, rustig dieselen heeft mijn voorkeur.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de werking van de automaat van uw Peugeot Expert 2.0 HDI 180 PK. Het is geen klacht die ons vaker bereikt.

Deze auto kan voorzien zijn van een 6 of 8 versnellingen automaat.
De EAT8 automaat betreft een nieuwe versnellingsbak die als eerste op de 2.0 HDI 180PK motor geleverd wordt.

Het is mij niet duidelijk of uw dealer erkent dat er een probleem is of dat dit een producteigenschap betreft. U zou een proefrit kunnen maken met een auto met de zelfde motor/versnellingsbak combinatie om te vergelijken.

Als er sprake is van een probleem en de dealer komt er niet uit kan hij het probleem voorleggen bij de importeur die een specialist op dieselgebied en automaten in huis heeft. Samen zou het mogelijk moeten zijn het probleem op te lossen.