Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op lpg gekocht, volgens verkoper 28 euro wegenbelasting per maand. Blijkt geen G3 te zijn.

Vraag gesteld door Pieterenmargreet op 5 februari 2019

Ik heb in oktober 2018 een Skoda Citygo gekocht op lpg, via een handelaar. Ik vroeg vooraf naar de wegenbelasting, 28 euro. Dus ik ging uit van een G3 installatie. Nu blijkt dat we 70 euro betalen en de auto niet als g3 is aangemeld bij de RDW. De auto is geimporteerd uit duitsland. Navraag gedaan bij een lpg installatiebedrijf en die concludeert dat de installatie niet bekend is in NL en derhalve niet als g3 wordt erkend. Ombouwen kost 1200 euro.

Dus ik heb de verkopende partij gebeld voor een oplossing omdat hij mij niet goed heeft voorgelicht. Ik wil eigenlijk dat hij de auto terug neemt. Kan ik dat eisen? (detail, zijn bedrijf bestaat niet meer, is uitgeschreven bij de kvk)
We hebben beide nooit de term g3 in de mond gehad, de verkoper blijkt niet eens te weten wat dat is...

Dus de vraag is, kan ik mijn geld terug eisen en de auto terug geven?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In oktober 2018 heeft u bij een handelaar een gebruikte Skoda Citygo (importauto)gekocht. Mede door toedoen van de verkoper verkeerder u in de veronderstelling dat het een auto met een G3 (LPG) installatie zou betreffen. Nu dit niet het geval is, bent u maandelijks aanzienlijk meer MRB (wegenbelasting) verschuldigd. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Dwaling (art 6:228 BW)
U stelt dat u de auto niet zou hebben aangeschaft, indien de verkoper niet een onjuiste voorstelling (MRB slechts 28,- EURO per maand) zou hebben gegeven. Voor een beroep op dwaling is het aan u om aan te tonen, dat de verkoper desbetreffende onjuiste informatie heeft verstrekt.
                                   
Bijkomend probleem is dat de verkoper inmiddels zijn activiteiten als autoverkoper heeft gestaakt en zijn bedrijf heeft uitgeschreven uit het handelsregister. Of u alsnog de verkoper op grond van dwaling kan aanspreken hangt af of er al dan niet sprake is van een faillissement van de ondernemer en de rechtsvorm van de onderneming (BV, vof of een éénmanszaak).

Uitbouwen LPG-installatie
Voorts zou u in overweging kunnen nemen de LPG-installatie te laten uitbouwen, afhankelijk van de duur dat u van plan bent deze auto te berijden, afgezet tegen het aantal kilometers dat u gemiddeld op jaarbasis aflegt.
 
Bovendien is zo’n kleine motor minder geschikt om op gas te rijden.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.