Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Witte waas op autoruit na het verwijderen van condens bij koud weer

Vraag gesteld door driesje op 3 februari 2017

Iedere keer nadat ik condens van de autoruiten verwijder van buiten en evt. van binnen, slaan de ruiten wit uit. Dit is niet te verwijderen b.h.v de ruitenwissers aan de buitenkant, maar ook niet met een doek o.i.d. aan de binnenkant. Het lijkt in of anders vast op de ruit te zitten. Pas wanneer de blower op de voorruit warm wordt (dan ben ik al 10min. verder), dan gaat het heel geleidelijk weg. Uiteindelijk duurt het zeker 15 à 20 min. Nu dacht ik zelf dat het autowas is dat zich op de ruiten vastnestelt. Daarom heb ik dezelfde dag nadat de wagen door de wasstraat ging de ruiten apart nog eens schoongemaakt. Maar nee hoor de volgende dag sloeg de ruit weer wit uit. Misschien moet ik nogmaals de ruitenspray gebruiken omdat het hardnekkig is? Ik heb het bij de wasstraat nagevraagd, maar zij zeggen dat dit niet kan. Maar wat het wèl is, weten zij ook niet. U wèl?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een witte waas op de voorruit van uw auto waar u zowel buiten als aan de binnenkant last van heeft.

Ik denk dat het tóch een vettige aanslag is. Na een bezoek aan de wasstraat met misschien ook nog een wax behandeling moet je soms tóch even handmatig de voorruit vetvrij maken. Anders heb je al snel een licht condensvorming waar je met name binnen niet zo snel vanaf komt.

U kunt het beste de voorruit nogmaals binnen en buiten grondig reinigen met water en ammonia. Bij voorkeur met keukenrol papier of microvezeldoek. Een vergeet niet met enige voorzichtigheid de ruitenwisser zeempjes mee te nemen.***

Reactie van driesje:

Dat vermoeden had ik ook, ik ga in ieder geval van het weekend ermee aan de slag met water en ammonia en keukenrol. Bedankt voor het antwoord!