Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht op kenteken 0kg te verhogen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 januari 2019

Ik overweeg aanschaf van een occasion Jaguar XJ(L), bj 2011 of 2013. Op kenteken staat als maximaal trekgewicht 0kg; naar verluidt heeft dat te maken met het alu-chassis. Nu is er in Brabant een chassisbouwer die aangeeft voor ca 1500 euro tóch een trekhaak te kunnen monteren. Incl. homologatie.

Het bedrijf is 'van huis uit' chassisbouwer en lijkt er wel verstand van te hebben. Echter: ik heb drie jaguar-dealers gebeld en die zeggen allemaal dat het niet mogelijk is. Dus tsja: ik sta in dubio. Want als ik de XJ koop, en ik zie, na montage trekhaak, uiteindelijk op het kenteken geen trekgewicht dan ben ik alsnog op de aap gelogeerd en zat het lastig zijn die firma daarop aan te spreken.

Is op enige wijze na te gaan of er XJ's op de markt zijn die qua kenteken 'omgekeurd' zijn zodat ze nu wél mogen trekken? Dat zou althans onderbouwen dat het wél mogelijk is.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt weten of er Jaguars van de XJ(L)-serie van 2011 t/m 2013 bestaan die een aanhanger mogen trekken.

Zoals u al bij diverse dealers heeft nagevraagd, kan ook ik u mededelen dat het niet mogelijk is om met een Jaguar XJ van die bouwjaren een aanhanger te trekken. Dat kan niet zomaar gewijzigd worden, ook al wil iemand nog zo’n mooie trekhaak voor u monteren.

Om er achter te komen of er uitzonderingen op de regel zijn die wel met een trekhaak rondrijden (en waarom dan wel)  zult u contact moeten opnemen met de RDW. 

 

Reacties

J. Bijlstra 

Auteur - 19 september 2023

Ik wil ook een jaguar xj  2012 of 2013 kopen  maar heb wel een  caravan
Wil graag een trekhaak er onder waar ik een caravan mee kan trekken maar volgens de gegevens van jaguar heeft trekgewicht 00
Is er een oplossing voor rdw keuring of iets dergelijks
Gr Jpbijlstra  

Jos

ANWB Expert - 23 september 2023

Ik weet niet om welke motorisatie het gaat maar wanneer u van een mogelijke occasion kandidaat de voertuiggegevens van de RDW raadpleegt, dan gaat u daar inderdaad ongetwijfeld 0 kg als maximaal toelaatbare aanhangwagenmassa vinden. En zo te zien geldt dat voor alle XJ varianten. Jaguar heeft simpelweg in de typegoedkeuring géén aanhangwagenmassa laten opnemen, en gaat u om die reden het ook nooit voor elkaar krijgen dat er wél een gewicht wordt opgenomen. Niet dat deze auto niks kán trekken maar wellicht was Jaguar van mening dat dit luxepaard geen trekpaard mag zijn. Dus misschien meer een keuze omdat dit bij zo'n auto niet past. En dan gaat u het simpelweg niet voor elkaar krijgen. Die trekhaak is geen punt. En twee fietsen daarop ook niet. Maar getrokken materieel mag dus niet aan de haak. Dat is en blijft een feit.