Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomer

Vraag gesteld door Harpar op 28 januari 2019

Als je een caravan trekt,is het toegestaan,cq is het dan verstandig,om met een zogenaamd thuiskomertje te rijden.
Zo ja: wat is dan minimum limiet voor de snelheid en de afstand  (km) op de autoweg, zonder andere weggebruikers in gevaar te brengen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt in hoeverre een noodreservewiel oftewel thuiskomer inzetbaar is in combinatie met een caravan.

Noodwiel
Het is niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Het begrip 'thuiskomer' moeten we 500 km van huis dus niet te letterlijk nemen. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip.

Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen. 'Korte afstand' moeten we lezen als de rit naar de dichtstbijzijnde garage.

Niet op de achteras
Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we overigens afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwielaangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel de enige veilige oplossing.