Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen motorolieverbruik Skoda

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2019

Ik heb in augustus 2018 een skoda Superb met 1.8 Tfsi motor aangeschaft. Vanaf het eerste moment heb ik al problemen met het motorolieverbruik. Ik heb dit laten analyseren en de auto gebruikt 1 liter op minder dan 400 kilometer.

Dit gebruik is mijns inziens excessief en non conform de verwachtingen die ik mag hebben van een auto die ik net aangeschaft heb, ondanks dat de auto uit 2010 is en 160.000km op de teller heeft. Ik heb 6 maanden garantie via Autotrust bij de aanschaf genomen, maar die verschuilen zich achter het excuus dat het geen acuut probleem is. Inmiddels is het mij duidelijk geworden dat dit een bekend probleem is van deze VW motor vanwege te harde olieschraapveren. De VW groep biedt echter geen coulance. Ook de garage (helaas geen dealer) wil mij maar in beperkte mate tegemoet komen. Ze hebben mij een motorrevisie bij een bevriende garage voor 2.100 euro ex btw aangeboden. Hier ben ik niet mee akkoord gegaan. Rest mij niets anders dan de gang naar de kantonrechter te maken en mij te beroepen op het non conformiteitsbeginsel.

Ik ben benieuwd hoe u hier tegenaan kijkt. Daarnaast zou u mij kunnen adviseren in het technische vraagstuk? Is het reviseren van de motor een oplossing voor het probleem of is het risico te groot dat er zich op andere plaatsen ook al problemen voordoen? Ik heb weinig zicht op wat een garage precies doet bij een revisie. Kan ik erop vertrouwen dat de motor dan volledig gecontroleerd wordt? Een andere optie zou een gereviseerd motorblok zijn of de koop laten ontbinden.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in augustus 2018 een Skoda Superb met 1.8 Tfsi motor. Het olieverbruik is 1:400. U hebt 6 maanden autorust garantie bij aanschaf van de auto genomen. De garagist geeft aan dat het een bekend probleem is bij dergelijke motoren. De VW groep biedt geen coulance. De garagist komt u beperkt tegemoet. U wilt weten wat uw rechten zijn in dit geval.

Dit is inderdaad een bekend probleem van dergelijke motoren. Als het olieverbruik hoger is dan 1:100 -1:1500 dan is er sprake van een gebrek en kunt u zich beroepen op dwaling ex artikel 6:228 BW. De verkoper heeft mogelijk zijn informatieplicht geschonden. Bij de juiste voorstelling van zaken had u vermoedelijk de auto niet aangeschaft. 

U kunt zich als consument daarnaast ook beroepen op artikel 7:17 BW die de wettelijke garantie bepaald (conformiteit). Als de auto namelijk niet aan de verwachtingen voldoet die u daarvan redelijkerwijs mocht hebben op grond van de informatie van de verkoper, daarbij wordt gekeken naar bouwjaar, kilometerstand, koopprijs etc, spreken we van non conformiteit. Op grond van artikel 7:18 lid 2 BW is het tot 6 maanden na aankoop aan de verkoper om aan te tonen dat het hoge olieverbruik bij levering van de auto niet aanwezig was.

Meer informatie over dwaling en klachten na aankoop vindt u op onze website.