Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik TFSI motoren Audi

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 januari 2019

Er valt veel te lezen over de olie-verbuik problematiek van de TFSI's van de VAG groep tussen 2008 - 2012. Valt te zeggen bij hoeveel procent van de motoren dit probleem zich grofweg aan dient? Krijg je er gegarandeerd mee te maken, of misschien?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde generatie TFSI motoren gegarandeerd allemaal olie verbruiken.

De oorzaak van dit verschijnsel is feitelijk bij alle motoren van deze productieperiode aanwezig. Het gaat immers om de afdichting tussen de zuiger en cilinderwand en zijn de zuigerveren onvoldoende geschikt hun taak kunnen uitvoeren om olie buiten de verbrandingsruimte te houden. Door verkoling van de zuigerveren kan uiteindelijk ook de zuiger en cilinder beschadigd raken.

In principe is geen enkele motor van dit type en generatie uitgezonderd. Echter de rijstiijl, onderhoud en gebruiksomstandigheden zijn wel een bepalende factor. Bij een stevige rijstijl zal een hoog olieverbruik zich mogelijk eerder aandienen dan bij wat rustiger rijgedrag. Dus motorbelasting is wel een factor die van invloed kan zijn net als bijvoorbeeld uitgestelde verversbeurten. Zo is een kilometrage vanaf 100.000 km vaak het startschot voor een steeds harder oplopend verbruik. Maar bij lagere tellerstanden is het ook geen uitzondering. We hebben wel gemerkt dat in individuele gevallen tóch door de dealer een passende en coulante oplossing wordt geboden.