Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie bijvullen met ander type olie

Vraag gesteld door Twan69 op 16 januari 2016

Geachte heer/mevrouw,

in december heb ik een Daihatsu Sirion 1.0 gekocht uit 2004. (N.a.v. de beschrijving in de ANWB-gids afgelopen najaar over goede tweedehands auto's. Bedankt voor de tip: in het buitenland wordt de auto namelijk verkocht als een Toyota Duet. Ik rijd dus een Toyota!!!)

Afgelopen week bleek het oliepeil minimaal te zijn. In het serviceboekje wordt aanbevolen om 5W30 olie te gebruiken. Ik heb dus een liter bijgevuld met olie van de Action.

Nu heb ik echter het idee dat de motor minder soepel loopt.

Ik heb (achteraf) namelijk ook op internet gelezen dat je olie niet moet vermengen met een ander type olie, bijv. met 10W40. (Volgens het serviceboekje is deze olie ook mogelijk.) Ik heb echter gewoon bijgevuld, zonder dat ik wist welke olie er al inzat. Het is dus mogelijk dat er 10W40 inzat.

Moet ik me nu zorgen maken?

Alvast dank voor uw reactie,

met vriendelijke groet,

Twan Stemkens

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Als het oliepeil minimaal was, kan dat duiden op gebrekkig onderhoud of hoog olieverbruik van de motor.
Probeer te achterhalen wanneer de olie voor het laatst is ververst. Als er sprake is van gebrekkig onderhoud, dan is het raadzaam om de motorolie incl. de filters snel te verversen cq. te vervangen.

Motorolie met verschillende eigenschappen/specificaties mengen wordt altijd afgeraden. De olie verliest zijn specifieke eigenschappen en de kwaliteit gaat in vrijwel alle gevallen achteruit.

Als in het boekje meerdere geschikte olien staan vermeld, kun je meerdere soorten gebruiken. Maar nooit gemengd gebruiken.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U heeft in december 2015 een gebruikte auto gekocht uit 2004. Ik ga er vanuit dat de onderhoudshistorie niet bekend is.

In dat geval zou ik inderdaad minimaal de olie en het oliefilter vervangen zodat u een referentiepunt heeft en weet welke olie er in het motorblok zit. Nu kunt u ook het verbruik in de gaten houden. Het lijkt niet onverstandig om gelijk even de bougies en het lucht en brandstoffilter te controleren.***

Reactie van Twan69:

Ok, ik ga de olie en het oliefilter laten vervangen.
Maar wat is nu de beste olie: 5W30 of 10W40????***

Reactie van Leo Ruijgrok:

De aanbevolen olie voor deze auto is 5W30 API SH***

Reactie van Twan69:

Geachte heer Ruijgrok,

dank voor uw aanvulling. Alleen ben ik nu weer in de war. Ik had namelijk opnieuw een vraag gesteld, namelijk wat ik het beste kan gebruiken en wat het verschil is tussen 5w30 en 10w40. Zie ook uw eigen antwoord, waarin u 5w30 aanbeveelt maar ook stelt dat 10w40 voldoet: https://www.anwb.nl/experts/auto/vraag/9a953235-2c14-47f7-afb3-395648313881/wat-is-het-verschil-in-5w30-en-10w40

Ik was voornemens om er 10w40 in te doen, deze is namelijk iets goedkoper. Vandaag zag ik echter dat u hier nog een reactie heeft gegeven, en wel dat de aanbevolen olie 5w30 api sh is.

In het instructieboekje wordt deze aanbevolen als het een ander type motor is. Ik heb een zg. EJ-motor. Er wordt geschreven op SG olie te gebruiken.

Allemaal termen die mij niets zeggen en waar ik niets van begrijp.
Dus ik had olie bij de Action gekocht: 5w30. Maar hier staat verder geen aanduiding op. Dus blijkbaar is het allemaal niet zo belangrijk?

Dus toch maar 5w30 bijvullen maar dan met de aanduiding SG?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt wat het verschil is tussen een 5W30 en een 10W40 motorolie.

Een 5W30 (synthetisch) is in alle omstandigheden dunner dan een 10W40 (half synthetisch). Over het algemeen wordt 5W30 in deze motor aanbevolen in koudere gebieden.
Bij jaarlijkse verversing voldoet een 10W40 motorolie prima in Nederland.

Ik bedoel dus dat u in Nederland, als u minimaal 1x per jaar de olie ververst, gerust 10W40 kunt gebruiken.

SG is de minimale kwaliteit, SH is van een hogere kwaliteit.