Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

NL rijbewijs B voldoende voor Camper met GVM 4490 kg?

Vraag gesteld door Tolve op 22 januari 2019

Dag, deze vraag al eerder gesteld maar kan deze niet in het overzicht terugvinden. Wij rijden met een NL rijbewijs B in een Australische camper met een GVM van max 4490 kg. Op het internationale rijbewijs staat bij NL rijbewijs B een max van 3500 kg. Dus 1000 kg lager. Heb ik het juiste NL rijbewijs voor deze camper met GVM van 4490 KG?

 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een rijbewijs B/BE is in Australië officieel niet geldig voor het besturen van een camper met een gewicht tussen 3.500 tot 7.500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde Internationale rijbewijs. Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7.500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg).

In de praktijk wordt het rijbewijs B/BE door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd. Doorgaans bieden verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende verzekeringsdekking. Ook de meeste (grote) touroperators voorzien in een voldoende verzekeringsdekking.

Huurt u een camper, lees dan van te voren goed de huurvoorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering voor u niet voldoende zijn, informeer dan naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij uw touroperator.

Let wel: u moet er rekening mee houden dat u met uw rijbewijs B geen ervaring hebt met het rijden met een zwaarder en groter voertuig.

Reactie Tolve:
U antwoordt dat ik navraag moet doen bij mijn verzekeraar in Australie. Deze verwijst naar Roadservice. Zij bevestigen dat het niet kan, maar hebben mij gewezen op de mogelijkheid om een Australisch rijbewijs aan te vragen. Je hebt nodig het Nederlandse rijbewijs, paspoort, printout van een Australische bank en een adres in Australie. Gezien de vereisten alleen geschikt voor personen die vaker of langer in Australie zijn. Een bankaccount is binnen een uur te regelen en je hoeft niet veel geld in te leggen. Kost niets. Let op dat de voornaam en achternaam op alle documenten hetzelfde moeten zijn. Kosten 184 aud voor een rijbewijs van 5 jaar, korter is goedkoper. Je mag dan een voertuig van max. 4.5 ton besturen.  Dit als aanvulling op uw antwoord.