Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwaliteit Nissan motor 1.2. (zoals Captur)

Vraag gesteld door Jamry op 24 januari 2019

Op uw site merkt de heer van de Drift op dat hoger olieverbruik bij de Captur bekend is. Zeker is dat mijn Qashqai (juli 2015-1.2. automaat) dezelfde motor heeft.

Welnu, deze motor is twijfelachtig en waarom ? Mijn auto heeft het na 93.000 km begeven en de motor moet worden vervangen (het verbruik was in de loop van de tijd al ongunstiger geworden. De storing ontstaat tijdens het rijden met 120 km/u. Op forum-sites lees ik over de problemen met deze motorvariant. (Nissan-Passion-forum en Engelse sites met ontluisterende verhalen over de uitval van deze motor. De laatste maanden offreert Nissan zeer opvallend zeer hoge inruilprijzen (extra korting van € 6500,- zie mijn offerte) en bij mij rijst nu de vraag wat de oorzaak is.

Het zou kunnen dat de importeur van de voorraad 1.2. auto's af wil zijn want vanaf nu heeft de Nissan een nieuwe motorvariant van 1.3. geïntroduceerd. (ontwerp van Renault en nu toegepast in Renault, Nissan en Mercedes) Die "mooie" aanbieding komt voor mij nu in een ander daglicht te staan en verdenk ik Nissan van een "verborgen agenda"

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een opmerking over de 1.2 motor van Renault en Nissan.

De door Nissan en Reanult toegepaste 1.2 motor heeft inderdaad geen probleemloze status. Met name klachten over hoog olieverbruik en incidenteel zelfs een nieuwe motor hebben ons vaker bereikt. Renault en Nissan gaven in oktober/november al aan ingaande 2019 met twee nieuwe benzine varianten te komen met nieuwe technische toepassingen. Dat verklaart de ''uitverkoop'' van de oude motoren zoals wellicht ook bij Renault. De nieuwe motoren zouden de oude vervangen vanwege betere prestaties in de vorm van méér kracht en prestaties met minder verbruik. Maar wellicht dat een nieuwe lijn benzinemotoren ook min of meer de negatieve status van de 1.2 versie moet wegpoetsen.

Op zich zijn aanbiedingen van importeurs niet vreemd wanneer er een relevante wijziging gaat plaatsvinden en er nog sprake is van ''oude voorraad''. Daar is op zich niks mis mee maar zal een verkoper ook niet spontaan een andere motorisering als reden voor de hoge korting opgeven. Zoiets moet je dan toch vaak zelf uitvinden zoals vermoedelijk ook in uw geval.