Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn er testresultaten van de Multimac autostoel-bankjes?

Vraag gesteld door Maarten99 op 28 december 2016

De ANWB en andere consumentenorganisaties in NL testen regelmatig kinderstoeltjes. Nu mag ik binnenkort een derde kind op de achterbank verwelkomen. Dit zijn kinderen van 0, 2 en 4 jaar en hebben dus allemaal hun eigen stoeltje nodig.
Vanwege de breedte van mijn auto lijken de bankjes van Multimac ideaal (https://multimac.co.uk/ ).

Hiervan zie ik helaas geen enkele test staan. Heeft de ANWB of de Engelse zustervereniging hier ervaring mee?

Hoe veilig zijn deze bankjes?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Multimac autostoeltjes.

Deze aaneengesloten kinderstoeltjes zijn wel bekend maar nooit in een uitvoerige ANWB kinderzitjes test of met onze partnerverenigingen meegenomen. De drie of vier zitjes op een rij zijn wel ECE goedgekeurde producten en voldoen dus aan de minimale frontale botsveiligheid. Formeel mogen deze kinderbeveiligingsmiddelen dus verkocht en toegepast worden. Maar zoals gezegd nooit meegenomen in een uitvoerige test zoals ook de zijdelingse botsveiligheid en bescherming.

Een belangrijke kritische kanttekening is dat een deugdelijke bevestiging wel erg veiligheid bepalend maar vooral óók voertuigafhankelijk is. Het kan zijn dat de auto daar niet aan voldoet en er door een professioneel carrosserie bedrijf noodzakelijke aanpassingen verricht moeten worden. Verder zal er voor uw derde kindje wel een voor dit systeem ontwikkelde babyzitje aangeschaft moeten worden en is een universeel stoeltje dus niet geschikt.

Tot slot wil ik nog benadrukken niet meer personen te vervoeren dan waar de auto voor is ingericht. In uw geval zal dat met drie kinderen op de achterbank niet het probleem zijn. Maar Multimac biedt ook een vier aaneengeschakelde constructie aan waar formeel de achterbank niet voor ingericht is en feitelijk dus ook niet is toegestaan.

Verder kom ik geen Nederlandse verkoopkanalen tegen waardoor het óók wat garantie, levertijd en het ontbreken van testresultaten best een risicovolle aankoop is.***

Reactie van Maarten99:

Beste Jos,

Heel hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. Op de site van Multimac schrijven ze zelf dat de stoeltjes uitgebreid getest zijn met medewerking van verschillende instanties:

"Multimac has been developed and tested involving BSI, VCA (Vehicle Certification Agency) , TRL (Transport Research Laboratory). The British Government and The European Government as well as VTI in Sweden."

Is het voor de ANWB mogelijk om deze testresultaten op de vragen en daar een eigen oordeel op te baseren?***

Reactie van Jos van der Drift:

De betreffende instanties zijn betrokken geweest bij het certificeren om het product op de markt te kunnen krijgen. Uiteindelijk mogen kinderbeveiligingsmiddelen pas verkocht worden na het verkrijgen van de ECE Europese goedkeuring. In het VTI crash laboratorium heeft de uiteindelijke test plaatsgevonden om de goedkeuring te verkrijgen. Ik zie dat Multimac ook schermt met dit VTI resultaat maar dat zegt feitelijk alléén maar dat het product gecertificeerd is en verkocht mag worden.

Om een beeld te geven hoe de ANWB samen met Europese zusterclubs autostoeltjes test en op welke criteria, zie ANWB autostoeltjestest: hoe wordt getest en beoordeeld?
Deze testmethodiek gaat dus verder dan de noodzakelijke ECE norm. Vooralsnog zijn de Multimac autostoeltjes nog niet aan een dergelijke consumententest onderworpen geweest.***

Reactie van Maarten99:

Beste Jos,

Nogmaals dank voor je antwoord.
Na nog wat verder zoeken op internet kwam ik er achter dat de Engelse consumenten organisatie Which? onderzoek heeft gedaan naar de stoeltjes van Multimac. Helaas lukt het me niet om toegang te krijgen tot het leden-gedeelte. Is het voor jullie mogelijk om dit rapport te bekijken en terug te koppelen of deze test effectief was volgens de ANWB standaard en of dit een nieuw beeld geeft van de veiligheid van de stoeltjes?

De site die ik bedoel is deze: http://www.which.co.uk/reviews/child-car-seats/article/multimac-four-seat-child-car-seat-review***

Reactie van Jos van der Drift:

Onze testafdeling gaat via mail een verzoek indienen om deze testresultaten te verkrijgen. Wordt vervolgd!***

Reactie van Jos van der Drift:

De resultaten zijn u per mail verzonden.***

Reactie van mvanierland:

Wat zijn andere opties om 3 kleine kinderen < 4 jaar veilig op de achterbank te kunnen vervoeren. (3 kinderen 3 jr, 2 jr en baby). Zou ik de testresultaten ook mogen ontvangen?***

Reactie van Jos van der Drift:

Drie kinderen op de achterbank in een kinderbeveiligingsmiddel is per definitie best een probleem. Het is vaak de combinatie auto en de betreffende zitjes. Sommige stoeltjes zijn wat pompeuzer en andere net weer wat slanker. Dat is vaak al het verschil tussen het net wél of het net niet passen. En in veel gevallen is de harde conclusie dat de beschikbare ruimte op de achterbank niet voldoende toereikend is om drie zitjes te huisvesten. Soms is een andere auto de enige optie en is het ook een kwestie van passen en meten met de bestaande stoeltjes.

De resultaten zijn u per mail verzonden.***

Reactie van Nadia.a:

Goedendag,

Ik zou ook graag de test resultaten ontvangen.
Is het toegestaan om de driezitter op de 3e rij te plaatsen op twee stoelen?
(Volgens multimac zelf wel maar hoe zit dat wettelijk gezien?)
Rdw zegt dat dit toegestaan is omdat het over kindplaatsen gaat...***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik zal u de testresultaten via de mail versturen. Verder hebben we niet kunnen ontdekken dat een Multimac voor drie kinderen niet op een tweezits bankje geplaatst zou mogen worden. Wat ons betreft dus geen bezwaar, mits de Multimac uiteraard op de juiste wijze deugdelijk wordt gemonteerd.***

Reactie van Theojonker:

Goedendag,

ik zou ook graag de test-resultaten willen ontvangen.

Kunt u mij tevens zeggen of de Multimac (bij voorkeur de 3-zitter standaard of superclub&semi; voor een baby, een 3-jarige en een 6-jarige) op korte termijn getest zal worden door de ANWB?***

Reactie van tonouwehand2018:

Dag Jos van der Drift,
Zou ik ook de testresultaten mogen ontvangen over die multimac kinderzitjes?
Bij voorbaat dank,***

Reactie van Jos van der Drift:

Uiteraard. Graag uw mailadres via experts&commat;anwb.nl