Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 5 B-segment occasion?

Vraag gesteld door Me@ANWB op 16 augustus 2015

Ik ben me aan het orienteren op een goede gebruikte B-segment auto van de bouwjaren 2012-2010. De VAG merken Skoda, Seat en VW spreken mij in het aan en de de zuinige(-r) tsi motoren lijken aantrekkelijk. Maar ik sta ook open voor andere merken en modellen.

De auto wordt alleen prive gebruikt (geen woon-werk) en ik rij jaarlijks ca 12.000 km.

Belangrijke overwegingen zijn lage(-re) maandkosten voor zowel brandstof, MRB maar ook onderhoud en reparatie. Mijn budget is EUR 7.000 tot max 10.000 EUR.

Mijn vraag is nu: wat is de top 5 B-segment auto's met bouwjaren 2012-2010 gelet op maandelijkse kosten ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Naast de Skoda Fabia, Seat Ibiza en VW Polo zou u nog kunnen denken aan de volgende alternatieven;
Ford Fiesta
Mazda 2
Toyota Yaris
Hyundai I20/Kia Venga
Opel Corsa

Van eventuele geschikte occasions kunt u per individuele auto op basis van uw gebruik uitrekenen wat de maandelijkse kosten zijn. Zie daarvoor het Autokosten programma;
http://www.anwb.nl/auto/autokosten?ref=menu#stap1

Voor (occasion)tests zie óók;
http://www.anwb.nl/auto/tests/autotests/?ref=menu***

Reactie van Me@ANWB:

Beste ANWB Expert/Jos: hartelijk dank voor je snelle en duidelijke reactie.

Voor mijn begrip heb ik nog 1 vraag: is Skoda Fabia, Seat Ibiza en VW Polo plus de genoemde aanvullingen wat de ANWB betreft de top x B-segment auto's met bouwjaren 2012-2010 gelet op maandelijkse kosten?
Bijvoorbeeld: er worden geen franse auto's (Peugeot 207, Renault Clio) genoemd.

Ik zie uit naar uw reactie.***

Reactie van Jos van der Drift:

De genoemde merken zoals óók de Fabia, Ibiza en Polo zijn wat mij betreft een verantwoorde keuze op basis van rijeigenschappen, afschrijving maar ook betrouwbaarheid. De maandelijks kosten zijn echter óók afhankelijk van de aanschafprijs en de kilometerstand. Ik kan me voorstellen dat je binnen een beschikbaar budget best een Polo kunt kopen maar voor dezelfde prijs óók een minder courante Fabia, maar wel jonger en met minder kilometers en daardoor misschien lagere maandkosten. Om écht een beeld te krijgen van de kosten zou je het eerder genoemde programma kunnen gebruiken om die auto's individueel onderling met elkaar te vergelijken. Uiteraard had ik aan het lijstje óók de 207, Clio, C3 maar ook bijvoorbeeld de Fiat Punto kunnen noemen. De eerder genoemde merken hebben misschien op het gebied betrouwbaarheid en duurzaamheid een wat betere status maar ook dat is relatief. Ik ben van mening dat het als éérste moet gaan om de auto die u het meest aanspreekt. Zeker op het gebied van de rijeigenschappen in de breedste zin van het woord. Dat geldt zeker voor de auto's van het genoemde lijstje met wat mij betreft de Polo, Mazda 2 en Fiesta als de top.