Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tikkend geluid bij koude start

Vraag gesteld door Pytr op 8 april 2015

Hallo,
Ik heb een tweedehands Audi A3 gekocht. 120.000 op de teller.
Bij het starten met koude motor maakt deze een luid tikkend geluid. Na enige minuten wordt het minder en hoor ik het alleen nog bij een onbelaste motor en als de motor echt warm is is het geluid praktisch weg. Ik dacht aan de hydraulische nokvolger maar vind dat het erg lang duurt voordat het geluid weg is. (5 min).
Heeft het zin om naar een ANWB keuring te gaan? Of kan ik met dit specifieke probleem beter gewoon naar een garage? Heeft iemand een idee wat het kan zijn, of het kwaad kan, en zo ja, wat ik er aan kan laten doen?
Met dank,
en vriendelijke groet.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft niet aan welke motor er in de A3 zit maar het eerste waar ik aan denk is een distributieprobleem. Zo snel mogelijk naar een Audi dealer zou ik zeggen.

Als er met de distributie iets fout gaat heeft u grote motorschade.

 ***

Reactie van Pytr:

Bedankt voor uw antwoord.
Het is een A3 8PA 1.6 85Kw FSI benzine motor. Hij heeft een distributieketting.
Zou bij een distributieprobleem het geluid verdwijnen na vijf minuten?
Zelfs als de motor twee uur stil heeft gestaan hoor ik het niet bij het starten. Alleen na een nacht stilstaan, vandaar dat ik denk aan een olie-verdelings probleem. Maar ik ben geen expert.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Wat de oorzaak is kan ik op deze afstand niet zeggen. Ik adviseer u dringend een Audi dealer te bezoeken om diagnose te stellen.