Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

piepend geluid bij achteruit rijden, remschijf.

Vraag gesteld door Eveline31 op 4 januari 2016

Begin dit jaar een nieuwe auto Golf- automaat gekocht. Bijna vanaf het begin is er bij het achteruit rijden een enorm irriterend piepend geluid. Meestal bij iets vochtig weer al. De dealer heeft de remschijven eerst schoongemaakt en later (zegt hij) vernieuwd. Maar het probleem blijft bestaan. Volgens de dealer is dit een probleem van de huidige techniek en dat ik niet krachtig genoeg rem. Ik rijd al 40 jaar VW en heb dit nog nooit eerder gehoord en meegemaakt. Ik mag wel terug komen naar de garage hoor, maar als het niet verholpen kan worden heb ik geen zin daar zoveel tijd in te steken.
Wie kent dit probleem?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft bij vochtig weer last van piepende remmen bij achteruit rijden.

Ik denk dat uw dealer gelijk heeft, de huidige techniek in combinatie met het nieuwe rijden veroorzaakt waarschijnlijk dit probleem.

Moderne auto's hebben rondom schijfremmen. Omdat een auto voornamelijk op de voorremmen remt worden de achterremmen pas goed belast als u flink moet doorremmen. Schijven oesten snel en soms al na 1 nacht staat er zogenaamd vliegroest op de remschijven. Bij de voorremmen is dit snel weggeremd maar bij de achterremmen niet. Door dit lichte roestlaagje ontstaan er trillingen in de remblokken die het piepen veroorzaken. 

De enige remedie om de remschijven schoon te houden is om regelmatig krachtig te remmen. Om de gevolgen op te vangen kan de garage de achterkant van de remblokken invetten met ATE Plastilube maar ik ga er vanuit dat de garage dat reeds gedaan heeft.***

Reactie van renedeno:

Beste,
Als ik mijn auto ( peugeot 206 uit 2001 met 120.000km) start en de versnellingsbak in z'n vrij heb staan hoor ik een piepend geluid. Zodra ik de koppeling intrap zodat ik de auto in een versnelling kan zetten is het geluid weg. Heeft iemand een idee wat hier de oorzaak van kan zijn? Ik hoor het graag. Vriendelijke groet Reinier den Oudsten***

Reactie van renedeno:

Beste,

Als ik mijn auto ( peugeot 206 uit 2001 met 120.000km) start met de versnelling in z'n vrij hoor ik een piepend geluid. Zodra ik de koppeling intrap om de auto in ene versnelling te zetten is het geluid weg. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn. Soms hoor ik het geluid ook als ik wegrij, maar soms ook niet( heeft misschien ook met andere motor en rij geluiden etc te maken)
Ik hoor het graag.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet, Reinier den Oudsten