Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opel Astra J 2013 vis lucht net na het starten +- 1 min

Vraag gesteld door AstraJ op 14 januari 2019

Hallo,
Ik heb in Juni 2018 een Opel astra J 2013 54.000km op teller gekocht bij de Opel Dealer, na 4 maanden (Oktober) heb ik soms een vislucht in de auto net na het starten, dit had ik de eerste maanden niet.De stank is na ongeveer een minuut ook weer weg. nu ben ik ivm garantie terug gegaan naar de dealer en zij hebben nu 2 keer een aircoreiniging gedaan en volgens mij ook het pollenfilter vervangen. dit hebben ze niet verteld maar ik kon het zien aan de troep op de vloer aan de bijrijders kant, dit filter zit namelijk achter het dashboard kastje. Nu komt er volgende week een bedrijf bij de dealer om er met een camera in te kijken of de verdamper schoon is. stank is aanwezig als de airco uit staat. Het verhaal van airco 1.5 km voor dat je je bestemming bereikt komt op mij vreemd over omdat ik dit bij mijn vorige auto's ook niet hoefde te doen. Hebben jullie enig idee wat een andere oorzaak kan zijn van deze stank?

Met vriendelijke groet,

Chris

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U ruikt soms een soort vislucht kort na het starten van uw Opel Astra uit 2013.

Het interieurfilter is reeds vervangen en ook de verdamper van de airco is gereinigd.

Omdat het voor de hand ligt dat het probleem in het ventilatiesysteem van de auto zit zou u nog kunnen proberen om de ventilatie op recirculatie te zetten tijdens het starten om het aanzuiggedeelte van de buitenlucht uit te sluiten. Mogelijk ligt hier vuil in dat de lucht veroorzaakt als het vochtig is.

Overigens is het advies om de airco even voor aankomst uit te schakelen wel een goed advies.

Zolang de airco werkt zal er condens op de verdamper neerslaan. Op een vochtige verdamper zal eerder schimmel ontstaan dan op een droge verdamper. Door de airco even voor aankomst uit te zetten wordt de verdamper droog geblazen waardoor de kans op schimmel afneemt.

Uw dealer is nog aan het onderzoeken wat de oorzaak is dus dat zou ik nog even afwachten.