Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud van een 8-traps automaat.

Vraag gesteld door renetiny op 22 augustus 2016

Ik rij in een 8-trapsautomaat, nu heeft mijn broer dezelfde automaat en die is nu aan vervanging toe (km stand 180.000). Uit zijn onderhoudsgegevens blijkt dat er geen onderhoud heeft plaatsgevonden aan deze automaat, zoals olie vervangen incl. of excl. spoelen.
Nu is de vraag welk onderhoud dient aan zo'n automatische versnellingsbak plaats te vinden? En als olie vervangen moet worden, bij welke km stand en moet hij dan wel of niet gespoeld worden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Om uw vraag over het voorgeschreven onderhoud van een automatische transmissie te kunnen beantwoorden duik ik graag in het onderhoudsschema, maar van welke auto?***

Reactie van renetiny:

Het is een BMW, ook die van mijn broer.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De achttraps automaten van BMW behoeven volgens het onderhoudsschema van de fabrikant geen onderhoud.

Verse olie kán de levensduur van een automaat verlengen en na een aantal jaren en duizenden kilometers zal het beste van de olie er wel af zijn. De beste optie is om voorafgaand aan het verversen éérst de automaat nog te spoelen (flushen). Zeker als de auto op leeftijd komt zal bij alleen verversen mogelijk het nodige aan vuil kunnen achterblijven.

Een complete spoel- en verversbeurt zal bij een automaten specialist al gauw zo'n 300 euro kosten. Wanneer u de nodige jaren nog verder wilt met de BMW is dit misschien tóch het overwegen waard.