Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kun je in elke auto een schakelautomaat ( semi automaat) inbouwen?

Vraag gesteld door Frits Keulers op 18 oktober 2016

In verband met een onderbeen-amputatie links, kan ik mijn huidige schakelauto niet meer blijven rijden. Ik moet overstappen naar een automaat, of kan ik in mijn auto ( Renault Twingo) de transmissie laten ombouwen naar een schakelautomaat ( semi automaat) en wat zou zoiets gaan kosten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De transmissie van een auto is niet om te bouwen naar een automaat. Er bestaat al wel zo'n twintig jaar een systeem genaamd Click 'n' Go. Dat is een systeem waarmee het koppelingspedaal elektrisch kan worden bediend door middel van een knopje op de versnellingspook. De bak blijft handbediend, de koppeling grijpt automatisch aan als het toerental van de motor oploopt. Bij (terug)schakelen bedient u de koppeling via het knopje. Dat vergt wat gewenning. Bij terugschakelen naar een lagere versnelling komt de koppeling niet langzaam maar (te) snel op. Het systeem reageert op toerental, niet op gaspedaalstand. Ook de afstelling kan wat verlopen door rek in de kabel.

Renault had rond dezelfde periode ook een model met handbak en automatische koppeling, de Easy. Dat werkte geavanceerder. Mijn eigen ervaring met Click 'n Go is dat een volautomaat relaxter rijdt, omdat het minder aandacht vraagt. Persoonlijk zou ik daarvoor gaan als dat in de mogelijkheden zou liggen. Als u in uw auto wilt blijven rijden is Click 'n Go een prima oplossing.***

Reactie van Frits Keulers:

Bedankt voor de snelle reactie! Heeft u enig idee van de kosten van een Click `n Go?