Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang kan ik ongeveer nog met winterbanden met 6mm profiel rijden?

Vraag gesteld door Ontdekker op 13 april 2016

Ik heb een 2e hands Ford Galaxy uit 2013 gekocht en heb nog een set winterbanden nodig voor deze auto. Nu kan ik een set van 4 gebruikte Semperit banden (215/60/R16 99H) krijgen op stalen velg en met sierdoppen voor € 350. Deze hebben ook onder een Galaxy gezeten. Dat klinkt interessant, hoewel het profiel natuurlijk niet nieuw meer is: 4x 6mm.
Nu rijd ik 15.000km per jaar, waarvan ca. 6.000 km a 7.000 km in de wintermaanden. Hoe lang (hoeveel jaar of km) zou ik dan ongeveer met deze set kunnen doen?
Hoe lang (hoeveel jaar of km) zou ik met nieuwe winterbanden kunnen rijden? Een nieuwe set Continental Wintercontact TS 830 (zelfde maat) op stalen velg zou mij € 660 kosten.
Wat is uiteindelijk goedkoper: de 2e hands banden of de nieuwe?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

De slijtage van een band is afhankelijk van rijstijl, bandenmaat (inclusief snelheidscodering) en merk en type band. Verder is de slijtage van een band niet altijd lineair maar neemt het progressief toe vanaf een bepaald punt. Dus bij nieuwe banden gaat de slijtage eerst langzaam en vanaf een bepaald punt juist weer wat sneller.

Tijdens onze bandentest meten wij de slijtage van de testbanden. Op basis van de gemiddelde, door ons gemeten verschillende tussen Continental en Semperit en rekening houdend met een mogelijke genoemde progressiviteit denken we dat u met de gebruikte Semperits nog ongeveer 20.000 km kunt rijden en met nieuwe Continentals ca. 35.000 km.

Als we dat doorrekenen met de door u genoemde aanschafprijzen komen we voor de gebruikte Semperits op 1,75 cent/km en voor nieuwe Continentals op 1,89 cent/km. Bij dergelijke verschillen heb je het over 50 euro over 5 jaar dus 10 euro per jaar. Voor die meerprijs denk ik dat u het meest tevreden zult zijn over de toegevoegde waarde die de nieuwe Continentals te bieden hebben.