Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto huren in Duitsland en in Nederland gebruiken. Mag dat?

Vraag gesteld door op 8 oktober 2020

Ik wil in Duitsland een auto huren of leasen en daarmee in Nederland rijden. Het lijkt mij dat dat in het kader van vrij handelsverkeer moet kunnen. Of ben ik als Nederlander verplicht in Nederland met een auto te rijden met een nederlands kenteken?

 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Een Nederlands ingezetene mag alleen onder bepaalde voorwaarden in Nederland in een buitenlands gekentekende auto rijden. Het huren van een auto kan onder de volgende voorwaarden:
1. Het betreffende verhuurbedrijf kan een vrijstelling hiervoor afgeven.
2. U vraagt zelf via de Nederlandse belastingdienst een ontheffing aan. Informatie hieromtrent kunt u terugvinden op  www.belastingdienst.nl, kopje auto en vervoer. Wanneer u een auto wil gaan leasen in het buitenland zal uw werkgever hiervoor een vrijstelling moeten aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. In geval van private leasing zult u zelf contact op moeten nemen met de Nederlandse belastingdienst in zake de mogelijkheden.

 

***

Reacties

 

T. Aaldering

Auteur - 10 december 2022

Op Facebook maakt Tiemeyer SALE, Industriestraße 44892 Bochum, Duitsland reclame voor Privat Lease ook voor nederlandsen klanten. Für Privatkunden: Der SKODA Kamiq zur Top-Rate für nur 199,00 €¹ mtl. inkl. Reifen Clever-Paket!
z.B. ŠKODA KAMIQ ACTIVE 1.0 TSI 70 KW (95 PS) (Hubraum: 999 cm³)
Dat kan toch niet voor dat geld, wat zit daar voor addertje onder het gras?

 

Pieter

ANWB Expert - 14 december 2022

Inderdaad klinkt het genoemde bedrag niet realistisch. Ik zou u aanraden het bijbehorende contact goed te bestuderen. Wellicht is het genoemde bedrag een startbedrag en zijn er geen kilometers inbegrepen waarvoor een gigantisch bedrag verschuldigd is, of iets dergelijks.

Wees voorzichtig; als iets klinkt als te mooi om waar te zijn is dit ook vaak zo, helaas.

 

Remcar18

Auteur 

Ik wil bij sixt in duitsland voor 3 dagen een auto huren betekent dit dus dat ik daarvoor een vrijstelling nodig heb? Raar concept zou dit zijn want anderen landen mag ik dan wel gewoon in..?

Cathy

ANWB Expert 

U wilt weten of u met een gehuurde auto uit Duitsland drie dagen in Nederland mag rijden.

Als u in Nederland met een auto met buitenlands kenteken rijdt terwijl u hier ook woont dan moet u de auto in Nederland laten registreren. Daarnaast moet u ook belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen.

Vrijstelling
Omdat u maar voor drie dagen gebruik wenst te maken van de buitenlandse auto in Nederland kunt u een vrijstelling van bpm en mrb aanvragen voor kort gebruik bij de belastingdienst.

Controle
De Belastingdienst controleert regelmatig of er wel bpm is betaald. Constateert de Belastingdienst dat u onterecht geen bpm heeft betaald of bpm heeft teruggekregen? Dan moet u dit alsnog betalen. Ook krijgt u een boete.