Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden max snelheid/sticker

Vraag gesteld door Marcel op 17 januari 2019

Hallo,

Als er winterbanden gemonteerd zijn met een lagere maximum snelheid dan de auto aankan is dan een sticker met maximum snelheids aanduiding van betreffende band verplicht of is het ook genoeg als ik de maximum snelheid van de auto begrens? Deze mogelijkheid zit in de auto.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt informatie over de snelheidscodering van winterbanden. Winterbanden met lagere snelheidscodering dan de opgegeven topsnelheid van de auto, mogen worden gebruikt. In Duitsland geldt de verplichting dat de bestuurder gewezen wordt op de lagere maximumsnelheid van de banden, bijvoorbeeld door een sticker op het dashboard te plakken. Bij veel moderne auto’s kan de waarschuwing ook via de boardcomputer worden getoond. Als de snelheidsbegrenzer de begrensde snelheid constant duidelijk laat zien, is dat ook voldoende.

Onze ervaring is dat de prestaties van winterbanden met de hogere snelheidscoderingen (zoals V tot 240 km/h en W tot 270 km/h) duidelijk achterblijven bij die van banden met bijvoorbeeld codering T (tot 190 km/h) of H (tot 210 km/h).