Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weerstandsverschil stuur Corsa E (2015) + Tik onder gaspedaal

Vraag gesteld door Sharwan op 10 januari 2019

Geachte Experts,

Ik heb een Opel Corsa E uit 2015 aangeschaft in oktober 2017. Bij aankoop (proefrit) merkte ik al een verschil in weerstand bij het stuur. De auto trok naar links. Dit zou worden opgelost maar bleek nu al gauw een eigenschap te zijn van de auto. De dealer heeft wel (na lang aandringen en de auto 3 weken voor onderzoek achtergelaten omdat zij ook merkten dat de auto heel snel naar links trekt) 2 voorbanden vervangen waardoor het iets beter is maar weg is het "probleem" niet. De auto gaat op een rechte weg al gauw naar links bij een geringe afvlakking of iets dat niet egaal is op de weg. Naar rechts behoudt de auto wel zijn stabiliteit. Dat merk ik ook in de bochten; Sturen naar Rechts komt mooi terug in de middenstand sturen naar links blijft toch op een bepaald punt hangen. De dealer geeft aan dat hier niks aan te doen is en dat een eventuele DEKRA Keuring waaruit blijkt dat iets niet goed is geen effect zal hebben. Dit behoort tot de eigenschappen. Opel Nederland geeft in een reactie op mijn video's aan dat er onderdelen op de auto gemonteerd kunnen zijn dat de linkerkant zwaarder maakt waardoor de auto naar links neigt. Is dit voor de Experts herkenbaar en hopelijk met een oplossing ?

- Ik heb sinds kort dat wanneer ik in mijn 3e versnelling schakel ik een tik onder het gaspedaal voel. Dit is alleen bij de 1e keer schakelen naar de 3e versnelling. Is hier ook een verklaring en oplossing voor. Mijn dealer heeft dit niet kunnen merken maar dit is wel zeker aanwezig.

Alvast bedankt voor de reacties.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een klacht over de besturing van uw Opel Corsa.
U omschrijft een verschijnsel dat toch niet helemaal onbekend is. De elektrische bekrachtiging in het algemeen is niet helemaal vrij van klachten of gebreken. Dat geldt zeker niet alleen voor Opel maar bij meerdere merken komen we dat tegen. Ik wil dit dus zeker niet afdoen als een producteigenschap.

Ik wil dat vooral benadrukken door u te wijzen op deze stuurbekrachtigingsspecialist die een soortgelijk verschijnsel omschrijft én wellicht ook de oplossing kan bieden. U zou kunnen overwegen uw klacht te bespreken met dit bedrijf en vervolgens uw dealer met de uitkomst confronteren. 
Het omschreven bijgeluid herken ik niet. Het zou te maken kunnen hebben met de ophanging van de bak of motor. Bij het inschakelen van de derde versnelling en vervolgens gasgeven zal de motor wat kantelen. Misschien dat een motor- of versnellingsbaksteun wat los zit met een harde tik als gevolg. Maar een hele herkenbare oorzaak ken ik helaas niet en zal nader onderzoek tóch noodzakelijk zijn.
Hopelijk dat de verwijzing naar de stuurbekrachtigingsspecialist uw Corsa snel een beter stuurgedrag gaat opleveren.