Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer links voorsorteren op autowegen?

Vraag gesteld door Marc1962 op 24 december 2018

Op enkele vierbaans autowegen in mijn regio worden de rijbanen gesplitst om linksaf en rechtsaf te gaan. Het is onduidelijk wanneer je voor linksaf moet voorsorteren. Bij het eerste bord, 1200 m voor de afslag, of als de strepen tussen de rijbanen over gaan in blokken van de voorsorteerstroken? Of nog anders?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt wanneer u links moet voorsorteren op autowegen.

RVV
In het RVV staat niet heel duidelijk aangegeven wanneer u van rijstrook moet wisselen om de door u gewenste route te vervolgen. Vanaf het eerste bord is het duidelijk dat de weg zich gaat splitsen in een hoofdrijbaan en een afslag. Het is verstandig om hier al rekening te houden met mensen die van rijstrook gaan wisselen.

Blokmarkering
Een invoegstrook en een uitvoegstrook kunt u herkennen door een blokmarkering. De blokmarkering geeft een van de doorgaande rijbaan afgescheiden weggedeelte aan, dat is bestemd voor bestuurders die de doorgaande rijbaan oprijden of verlaten. Voordat u gaat uitvoegen is het verstandig om al rechts te gaan rijden.

Inhalen
Bestuurders die zich rechts van een blokmarkering bevinden mogen bestuurders die zich links van deze markering bevinden rechts inhalen.