Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemd geluid na enkele minuten op de snelweg rijden

Vraag gesteld door Remco2009NL op 21 december 2018

Hi ANWB,

Ik reis vanuit scheveningen naar Amsterdam. Als ik op de A44 rij komt er, na enkele km, een raar geluid. Ik heb het idee dat het ergens bij mijn banden vandaan komt(wiellager?), maar weet het niet zeker.

Vaak is het enkele minuten en dan gaat het geluid weer weg, laatst hoorde ik dan ook een klein piepende geluid na het eerste geluid. Dit ging kort daarna ook weg. Soms komt het later in mijn rit terug (Vaak op de A5, na 10-15 minuten). Het valt mij op dat het op de terugweg nauwelijks tot heel kort is. Men zegt dat het ook het wegdek kan zijn, maar soms is het zo hard dat ik mijn twijfels hierover heb en waarom zouden ze nu ineens geluid maken.

Laatst was het druk op de weg en ik reed 80 km/h, door drukte moest ik hem laten uitrollen tot 60 km/h, het leek toen zelfs harder te klinken.

Als ik mijn stuur een beetje heen- en weer beweeg, gaat het vaagjes weg en komt het daarna weer terug, ook als ik over een drempel/brugdrempel rij.

Als ik 85 rij en ga van versnelling 5 naar 4 maakt dit geen verschil in het geluid.

Nu ben ik bij de garage geweest en die horen niks. Ik dacht eerst dat het een wiellager is. Ze stelde wel vast dat de koppelingsplatenversleten zijn. Ik heb hier zelf nooit wat van gemerkt. Kan het hiermee te maken hebben (drukgroep/druklagers)?

P.s. ik heb er een opname van gemaakt, maar kan nergens bijlage uploaden.

Groetjes,
Remco

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw auto.

De versleten koppeling verdenk ik niet van dit bijgeluid. U kunt trouwens wanneer het geluid aanwezig is de koppeling eens intrappen om te zien of dit nog effect geeft. Wanneer het geluid blijft denk ik tóch aan een wiellager of een gecupte band. Dat laatste is een happerig gesleten profiel die vervelende afrolgeluiden kan geven. Op het ene wegdek valt het niet op maar juist op een mooie vlakke, met fijn asfalt bedekte weg, kunnen deze geluiden juist gaan opvallen. Ik denk écht dat het in die hoek gezocht moet worden. Het zou ook de ankerplaat kunnen zijn die soms nét de remschijf raakt. Deze kan makkelijk wat verbogen worden om dit op te lossen.

Wanneer het geluid bij ingetrapte koppeling weg is zou het ook nog vanuit de versnellingsbak kunnen komen. Maar op basis van uw omschrijving lijkt het óók voor de garage vooralsnog een zoekplaatje. Ik zie hier niet direct een verontrustend mankement in en zou het bij verergering mogelijk wel makkelijker gevonden kunnen worden.

Geluisfragmenten kunnen wel gemail worden via;
experts@anwb.nl

De ervaring leert wel dat dit toch lastig valt te interpreteren maar we kunnen altijd een poging wagen.***

Reactie van Remco2009NL:

Hi Jos,

Ik heb de twee fragmenten gestuurd naar het genoemde mailadres :)

Is het ernstig als een ankerplaat tegen de remschijf komt?

Groetjes,
Remco***

Reactie van Jos van der Drift:

De ankerplaat is een blikken metalen plaat ter berscherming van de remschijf. Deze valt makkelijk te verbuigen wanneer deze af en toe de schijf raakt. Dat is overigens niet bezwaarlijk maar wel een vervelend bijgeluid.