Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen Tsi motor of Mpi motor

Vraag gesteld door Lwinter op 7 januari 2019

Goedemorgen ik ben van plan een vw polo te kopen van bouwjaar 2018. De polo met 75 pk Mpi motor is uiteraard veel trager dan de met turbo 97 pk Tsi motor. Wat ik echter veel belangrijker vind is dat de Tsi motor misschien veel meer aan onderhoud gaat kosten i.v.m de turbo die erop zit. Aangezien deze auto veel als boodschappen auto gebruikt gaat worden lijkt mij de turboloze mpi motor een betere/betrouwbare keuze te zijn. Graag uw mening hierover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de MPI Volkswagen motor misschien betrouwbaarder is dan de TSI versie

Een extra component zoals in dit geval een turbo bij de TSI versie zou in principe weer een extra aan slijtage onderhevig onderdeel kunnen opleveren. Vanuit dat principe bijgrijp ik uw redenering zeker maar de praktijk laat zien dat die ongerustheid niet terecht is.

De turbo heeft bij de lichtere motoren defintief z'n weg gevonden maar hoge onderhouds- en reparatiekosten is niet de onvermijdelijk tol die u daarvoor moet betalen. Ik durf die argwaan gerust wel weg te nemen nu deze gedownsizede motoren inmiddels behoorlijk doorontwikkeld zijn, mits natuurlijk volgens schema onderhouden en normaal bereden.

Ik denk dat een proefrit met beiden een zeer bepalende factor zou moeten zijn. De TSI versie biedt motorisch gezien in alle opzichte méér auto. Niet alleen vlotter maar soepeler vanuit een laag toerental. Meer motorvermogen en trekkracht gaat u zeker wel merken. Maar wanneer de MPI uitvoering op basis van uw praktijk gebruik óók al ruimschoots voldoet is dat natuurlijk ook een prima keuze. Maar de turbo zélf hoeft wat betrouwbaarheid betreft gelukkig niet de bepalende factor te zijn.