File bij afrit snelweg
Vraag gesteld door Simon_ op 3 januari 2019
Op de A2 bij afrit Breukelen (richting utrecht) onstaat iedere dag een file in de afrit tussen 16:30 en 18 uur. De hele afrit staat vol en dus gaat de file ook op de snelweg. De automobilisten gaan de file op de vluchtstrook verlengen.
Ik heb geleerd dat je nooit op de vluchtstrook mag staan of rijden als het niet noodzakelijk is. Maar wat te doen in dit geval: de rechte baan van de snelweg blokkeren is ook niet goed maar volgens mij de correctere weg.
Hoe doe je dit juist?
Antwoord van Leo
ANWB ExpertU vraagt hoe u zich moet gedragen bij een file op een afrit.
Als er sprake is van een file op een afrit en de afrit staat vol met auto's is de juiste handeling om meer afstand te houden en tijdens het stoppen de overige weggebruikers te waarschuwen met uw alarmlichten.
Het is dan wel verstandig om het achterop komende verkeer in de gaten te houden zodat u bij naderend gevaar de vluchtstrook kunt kiezen om te vluchten.
***
Reactie van Simon_:
Beste meneer Ruijgrot,
hartelijk bedankt voor uw reactie. Maar mijn vraag is hiermee niet beantwoord. Misschien heb ik het verkeerd omschreven:
Ga ik op de rechte rijbaan een file vormen bij de afrit, om er op de afrit te komen
Ga ik de file op de vluchtstrook verlengen. (op de vluchtstrook staan)
Ik hoop dat iemand hierop het antwoord weet.
***
Reactie van Leo Ruijgrok:
Ik heb uw vraag nog even voorgelegd bij onze verkeersdeskundige en kreeg van hem het volgende antwoord.
“Volgens de wet mag men de vluchtstrook niet gebruiken voor het uitvoegen. Op de rechterrijstrook van de doorgaande baan stilstaan is ook geen optie omdat men dan het overige verkeer (en uzelf) in gevaar brengt. Het enige wat u kan en mag doen is doorrijden naar de volgende afrit.
Het probleem dat de uitvoegstrook vol loopt komt helaas op meerdere locaties voor. Het is vooral zaak dat dit door de wegbeheerders opgelost wordt bijv. door de uitvoegstrook te verlengen of de verkeerslichten onderaan de afrit anders af te stellen, dan wel daar meer capaciteit te maken. Men kan daarvoor telefonisch een melding doen op 0800-8002 of via contactformulier: https://www.rijkswaterstaat.nl/formulieren/contactformulier.aspx “
Deel deze pagina