Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

betrouwbaarheid Peugeot e-THP motoren

Vraag gesteld door jajaba op 27 december 2018

Wij zijn ons aan het oriënteren op een (tweedehands) Peugeot. Op Internet staan veel problemen met de THP-motoren. Geldt dat alleen voor de versies uit de beginjaren, of ook daarna? En is er verschil tussen de THP en de nieuwere e-THP? Wij zijn nu aan het kijken naar een Peugeot 5008 met de 1.6 e-THP motor met 165pk en automaat. Als deze onbetrouwbaar blijkt, overwegen we een Toyota Verso.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een gebruikte Peugeot aan te schaffen met een THP motor.

Deze generatie motoren hebben de reputatie distributieketting problemen te geven, inwendige motor vervuiling en soms ook een hoog olieverbruik.

In 2012 is er een modificatie doorgevoerd aan de kettingspanner waardoor de problemen met de distributieketting tot het verleden behoren. Wanneer van de bewuste Peugeot er al een noodzakelijk ingreep heeft plaatsgevonden is de verwachting dat dit op een duurzame manier is uitgevoerd.

Het probleem omtrent inwendige motorvervuiling kunt u zelf niet vast stellen, maar in het onderhoud wordt daar preventief op ingespeeld. Het is echter niet uit te sluiten dat dit verschijnsel tóch terug kan komen wanneer de auto vooral voor korte ritjes wordt ingezet bij met name bij lage toerentallen. Met de automaat kunt u wel kiezen voor de handmatige bediening om zo nu en dan geforceerd in een hoger toerengebied te rijden. Dat hoeft niet permanent maar bij gelegenheid kunt u op die manier wel anticiperen op het gevaar van motorvervuiling. Het tanken van premium brandstof kan ook een positieve bijdrage leveren. Maar feitelijk is dit allemaal anticiperen op technische onvolkomenheden.

De e-THP motor is rond 2014 geintroduceerd. Het lijkt wel dat daar een verbeterslag heeft plaatsgevonden en krijgt het zeker de voorkeur voor een 5008 vanaf dat bouwjaar te kiezen. Maar in het algemeen kleeft er dus een verhoogd risico aan dit motortype. Een transactie met bij voorkeur minimaal 6 maanden Bovag garantie is wel een aanbeveling. Met een Toyota Verso speelt u op safe wat betreft duurzaamheid en betrouwbaarheid. Wat rijeigenschappen betreft wel een mindere keuze, tenzij bedrijfszekerheid toch het belangrijkste criterium is.***

Reactie van jajaba:

Hartelijk dank voor uw vlotte, uitgebreide en nuttige antwoord. Wij hebben nu een 5008 uit 2016 op het oog, met een jaar "Leeuwenkeur" garantie. Met uw informatie neigen we toch naar de Peugeot.***

Reactie van Jos van der Drift:

Van deze generatie 5008 horen we de eerder genoemde klachten niet meer en lijkt er een duurzame modificatie te hebben plaatsgevonden. Ik kan me voorstellen dat u óók met ''Leeuwenkeur'' garantie een duidelijke voorkeur heeft voor deze Peugeot.