Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat fiat 500

Vraag gesteld door Monique 72 op 8 januari 2019

Ik heb op 24 april een fiat 500 bouwjaar 2013 km 58000 gekocht bij bovag garage met 6 maanden garantie. Vijf dagen nadat de garantie verlopen was slieg de automatische versnellingsbak in storing. Hij wilde van zn vijfde versnelling niet meer terug schakelen. Garage direct gebeld. Deze vertelde dat het systeem zich na een paar minuten reset en ik langs kon komen. Dit gedaan. Garage heeft versnellingsbak opnieuw ongeregeld. Een week later gebeurde er op de snelweg precies hetzelfde. Weer terug naar de garage gegaan toen hebben ze de bak gespoeld. Weer twee weken later opnieuw stil met nu hetzelfde probleem ook in lagere versnelling. Garagehouder vertelde dat robot stuk is en dit zou 2000 euro kosten. Hierop gebeld met fiat dealer en die rekent hiervoor 1000 euro. Na overleg garagehouder auto opgehaald en naar fiat dealer gebracht. Hij kon het voor dit bedrag niet maken en ging niet in op een coulance. Graag hoor ik van u mijn rechten in deze.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling.***

Reactie van Michiel Claesen:

Net buiten de BOVAG garantie is de gerobotiseerde versnellingsbak van uw Fiat 500 (2013/58.000 km) defect geraakt. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur versnellingsbak
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van uw Fiat 500 mag u verwachten dat de versnellingsbak een langere levensduur heeft dan 58.000 km en nog geen 6 jaar.

Wetteliike garantie
Ofschoon u geen aanspraak meer kunt maken op de BOVAG-garantie, kunt u zich als consument nog wel beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Nu de versnellingsbak ondeugdelijk blijkt, voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar leverancier
Voor een beroep op conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. Zou u de reparatie zonder overleg/goedkeuring elders laten uitvoeren, dan verspeelt u zodoende uw rechten.

Kosten herstel
De herstelkosten komen op grond van art 7:21 lid 2 BW volledig voor rekening van de verkoper, tenzij deze kan aantonen dat u zelf verantwoordelijk bent voor het ontstaan van het gebrek, dan wel dat het gebrek van buitenaf afkomstig is.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan direct in.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen an de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.