Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto met onvoldoende trekkracht

Vraag gesteld door Houtkamp op 7 januari 2019

Waarom kan een Opel crossland x 1.2T 96kw online edition een beladen caravan van niet meer dan 840 kg trekken? 130 pk en een max koppel van 230 Nm bij 1750 tpm lijkt toch prima.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom de Opel Crossland X met een 130 pk sterke motor niet méér dan een caravan van 840 kg kan trekken.

Het is niet zo dat de auto het motorisch niet kan. Wat trekkracht en motorvermogen betreft zou een 1.300 kg wegende caravan motorisch 'm nog best makkelijk af gaan. Hij kan het wel maar mág het alleen niet.

Waarom Opel de maximale aanhangwagenmassa heeft gezet op 840 kg is gissen. Misschien dat meer massa aan de kogel schadelijk kan zijn voor de aandrijflijn zoals koppeling of aandrijfassen. Misschien dat de bevestiginspunten van de trekhaak hogere gewichten niet toelaat. Soms kiest een autofabrikant voor een aanhangwagengewicht aan de veilige kant van de streep. Zeker wanneer de duurzaamheid en bedrijfszekerheid weleens in het nadeel kan zijn wanneer je zwaardere caravans gaat trekken. De werkelijke reden weet wellicht de dealer, desnoods via de importeur. Maar u moet het dus wel in die hoek zoeken. Trekkracht is er ruimsschoots. Daar ligt het niet aan.